Home » Business » Alarmă la Registrul Comerțului! Sute de firme sunt radiate, dizolvate sau își suspendă activitatea

Alarmă la Registrul Comerțului! Sute de firme sunt radiate, dizolvate sau își suspendă activitatea

Anul 2022 se dovedește a fi o perioadă nefastă pentru mediul economic local. În perioada ianuarie – mai 2022, au fost radiate de la Registrul Comerțului nu mai puțin de 323 de firme, față de 273 în aceeași perioadă a anului trecut. Doar la capitolul radieri se înregistrează o dinamică negativă de 18,32%.

Tot în primele cinci luni ale acestui an, au fost dizolvate 130 de societăți, comparativ cu 85 în perioada similară a anului precedent, ceea ce înseamnă o dinamică negativă de 52,94%.

Nu în ultimul rând, în perioada ianuarie – mai 2022 și-au suspendat activitatea 82 de firme, față de 77 în primele cinci luni ale anului trecut, ceea ce înseamnă o dinamică negativă de 6,49%.

Costurile uriașe pe care agenții economici le au cu energia, gazele și carburantul fac ca unele firme să nu mai fie competitive și să piardă o parte din piețele externe. Dacă societățile care au tradiție în export au șanse mult mai mari să își păstreze partenerii externi, multe firme își vor pierde piețele comunitare, dar și cele din afara Uniunii Europene.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că toate guvernele indiferent de coloratura politică trebuie să lupte pentru păstrarea și dezvoltarea piețelor de desfacere pentru mărfurile românești.

„Pe lângă păstrarea piețelor, trebuie să îi facem utili pe români. Nu trebuie să îi îndepărtăm de dreptul de a munci, să le luăm ultima fărâmă de speranță. Oamenii de afaceri nu spun că nu ar mări salariile, nici pe departe! Ei spun că mărim salariile care se traduc în costuri, ce se duc în produse și servicii. Și, atunci, ce mai vindem și cum vindem! Nu putem acoperi și atunci închizi”, a explicat Ionel Cosntantin.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: