Home » National » Uniunea Europeană va recomanda statelor membre măsuri de reducere a consumului de gaze

Uniunea Europeană va recomanda statelor membre măsuri de reducere a consumului de gaze

Uniunea Europeană va încuraja industriile să scadă consumul de gaze, în încercarea de a se pregăti pentru posibile reduceri suplimentare ale aprovizionării din Rusia, se arată într-un draft consultat de Reuters. Prin planul care urmează să fie publicat pe 20 iulie, Comisia va recomanda țărilor membre să stabilească stimulente financiare pentru ca industriile să reducă consumul, dar și să lanseze campanii de informare pentru a determina populația să folosească mai puține gaze pentru încălzire.

Prin aceste măsuri, UE urmărește să asigure depozitarea a cât mai mult gaz posibil și să creeze un tampon de aprovizionare pentru iarnă, când cererea de gaz pentru încălzirea locuințelor crește. Conform legislației UE, în cazul raționalizării gazelor,  gospodăriile vor fi ultimele afectate, în calitatea lor de “clienți protejați”. Separat, șefa FMI a avertizat că potențiale reduceri suplimentare ale livrărilor de gaze rusești ar putea arunca economiile în recesiune.

Stocarea de gaze din UE este la 62% din capacitate, mult sub obiectivul blocului de a ajunge la 80% până în noiembrie. Înainte ca Moscova să invadeze Ucraina în februarie, UE se baza pe Rusia pentru 40% din necesarul de gaz. Această pondere a scăzut, iar fluxurile din Rusia sunt acum sub 30% față de media 2016-2021, se arată în proiect consultat de Reuters. Moscova a redus sau a întrerupt livrările de gaze către mai multe țări din UE de la începutul războiului.

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*