Home » Local » Workshop pentru realizarea unei hărți cu intinerarul ctitoriilor ștefaniene

Workshop pentru realizarea unei hărți cu intinerarul ctitoriilor ștefaniene

În aceste zile, la Vaslui se află o delegație din raionul Hîncești, R.Moldova, care participă la workshop-ul intitulat „Elaborarea unor strategii de promovare a ctitoriilor ștefaniene transfrontaliere Vaslui- Hîncești cu impact asupra iubitorilor turismului istoric și cultural”.
Lucrările acestui workshop se desfășoară în Vaslui, în organizarea Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, cu participarea unui număr de 22 persoane: 10 din România și 12 din Republica Moldova.
Rezultatul acestei întâlniri se va concretiza în realizarea unei hărți turistice cu itinerarul ctitoriilor ștefaniene de o parte și de alta a Prutului.
Workshop-ul face parte din proiectul transfrontalier „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, care se implementează în cadrul Programului Operațional Comun „România-Republica Moldova 2014-2020”, Consiliul Județean Vaslui având calitate de aplicant, alături de Consiliul Raional Hîncești (R. Moldova), Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Primăria comunei Muntenii de Jos, în calitate de parteneri.
Valoarea totală a întregului proiect este de peste 1,6 milioane de euro, din care mai bine de 1,4 milioane de euro revin Consiliului Județean Vaslui.
Pentru județul Vaslui, proiectul prevede intervenții de stabilizare a terenului pe care este amplasatã statuia ecvestrã a domnitorului Ștefan cel Mare de la Băcăoani, consolidarea și restaurarea soclului, refacerea celor douã terase, curãțarea statuii din bronz, refacerea patinei la statuie, dar și la cele douã basoreliefuri, restaurarea treptelor și alte lucrãri necesare pentru a pune în valoare ansamblul monumental și valorificarea sa în scop turistic.
De asemenea, pe un teren adiacent celui pe care se afla monumentul, care este in domeniul public al Comunei Muntenii de Jos, se vor realiza un parc tematic ,,Ctitorii ștefaniene”, un teatru de vară cu 350 locuri, care va oferi posibilitatea susținerii unor evenimente culturale, și un spațiu în aer liber dedicat susținerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse tradiționale.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: