Home » Agricultura » Seceta ruinează economia Vasluiului! Peste 40.000 de hectare sunt calamitate. Gradul de afectare este și de 80%

Seceta ruinează economia Vasluiului! Peste 40.000 de hectare sunt calamitate. Gradul de afectare este și de 80%

de Dănuț CIOBANU 

Factura secetei severe din ultimele luni crește de la o zi la alta. Până la această dată, fermierii din județul Vaslui au declarat o suprafață totală de 40.389 hectare afectată de secetă. Gradul de afectare al culturilor merge de la 50% până la 80%. Comisiile de evaluare au fost prezente deja în 25 de UAT-uri, iar acțiunea continuă în forță și în următoarele zile. După ce se stabilește gradul de afectare și nivelul estimativ al pierderilor, datele vor fi transmise la Ministerul Agriculturii.

Nu mai puțin de 46 de UAT-uri din județul Vaslui au transmis până la această dată rapoartele operative cu evaluarea pagubelor la culturile agricole asociate fenomenului de secetă pedologică. Potrivit acestor rapoarte care se întocmesc în baza înștiințărilor formulate de fermierii către primării, suprafața afectată este de 40.389 hecare: 31.119 hectare –  grâu, 2.477 hectare – orz, 4.257 hectare – rapiță, 857 hectare – floarea soarelui, 719 hectare – porumb etc.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a spus că până la această dată comisiile de evaluare au fost în 25 de UAT-uri. Comisiile de evaluare sunt formate din câte trei reprezentanți din partea DAJ, APIA și UAT și stabilesc gradul de afectare și nivelul estimativ al pierderilor provocate de secetă. Spre exemplu, în cursul zilei de ieri au fost în teren 10 comisii de evaluare în Zorleni, Bogdănița, Ferești, Fălciu etc., iar acțiunea continuă și în următoarea perioadă. Până în data de 15 august comisile vor constata situația culturilor agricole de toamnă, după care în baza proceselor verbale DAJ Vaslui întocmește un raport sinteză pe care îl transmite Ministerului Agriculturii.

„Gradul de afectare diferă de la o zonă la alta, de la o cultură la alta. Avem culturi unde am constatat un grad de afectare de 50%, dar sunt și parcele unde gradul de afectare este de 70 sau 80%”, a spus Gigel Crudu.

Reamintim că la finalul anului trecut, dintr-o suprafață totală semănată cu grâu de 65.957 hectare, plantele au răsărit numai pe 16.688 hectare (25% din suprafața semănată). Potrivit datelor DAJ Vaslui, pe 16.895 hectare grâul era răsărit parțial sau era în curs de răsărire, în timp ce o suprafață de 32.374 hectare era nerăsărită (49% din suprafața totală semănată).

Viorel Humă, fermier în zona Ștefan cel Mare, spunea la începutul acestui an că situația din agricultură este critică atât la cultura de grâu, cât și la rapiță, din cauza secetei din toamna anului trecut.

„Plantele nu au răsărit uniform. Cele care au avut umiditate aproape sunt dezvoltate normal, iar cele pe care le-a prins gerul au cam înghețat. Să vedem ce dă Domnul cu ploile, dacă va fi o primăvară-vară tot la fel fără ploi. Pentru irigații nu sunt posibilități, totul este la mila Domnului! Cultura dacă nu are umiditate nu te poți aștepta la producții bune, nu poți să îți acoperi nici cheltuielile”, a spus Viorel Humă.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: