Home » Local » O problemă rezolvată! Persoanele cu dizabilități din Centrul de Recuperare Huși vor fi mutate în locuințe protejate

O problemă rezolvată! Persoanele cu dizabilități din Centrul de Recuperare Huși vor fi mutate în locuințe protejate

de Dănuț CIOBANU 

Dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din cadrul Centrului de Recuperare Huși este prioritatea zero pentru Protecția Copilului Vaslui. În următoarele luni vor fi finalizate mai multe centre de zi și case protejate unde vor fi cazate persoanele cu dizabilități. La centrul din Huși sunt internate 200 persoane cu dizabilități, iar acestea trebuie transferate în alte locații, deoarece actualul sediu nu mai îndeplinește criteriile pentru a fi autorizat de ISU.

Un număr de 11 proiecte sociale sunt finanțate prin Programul de Interes Național pentru adulți și tineri și două proiecte prin Programul Operațional Regional. Este vorba despre construcția de locuințe protejate, centre Respiro și centre de zi în Zorleni, Bălești, Hoceni, Ștefan cel Mare, Murgeni, Banca, Gîrceni, Pungești, Ivănești, Găgești, Oltenești etc. În jurul centrelor de zi, la o distanță de maxim 20 de kilometri, vor fi ridicate în total 15 locuințe protejate, în fiecare locuință fiind internate între 8-12 persoane. Situația lucrărilor la aceste proiete este diferită: Bălești – 80% grad de realizare, Hoceni – 80%, Murgeni – 95%, Banca – 98%, Mărășeni – 66% etc.

Dragoș Cazacu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, a precizat că au fost scoase la concurs posturile pentru toate aceste proiecte, în vederea transferului persoanelor adulte cu dizabilități din Centrul de Recuperare Huși în noile locații.

„Ne dorim să finalizăm povestea cu dezinstituționalizarea. Am plătit și amenzi. Încercăm să terminăm cât putem de repede aceste proiecte și să rezolvăm această problemă”, a spus Dragoș Cazacu.

În Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Huși sunt internate 200 persoane cu dizabilități, iar acestea trebuie transferate în alte locații, deoarece actualul sediu nu mai îndeplinește criteriile pentru a fi autorizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

Și pe fonduri europene sunt implementate două proiecte care prevăd construirea de case protejate. Unul din proiecte este intitulat „Servicii sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități” și este implementat în comuna Găgești. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, iar beneficiarul investițiilor este DGASPC Vaslui. Investițiile din cadrul proiectului vizează construirea unui număr de trei locuințe protejate pentru 24 de persoane cu dizabilități (câte 8 beneficiari în fiecare locuința protejată) și amenajarea unui centru de zi pentru un număr de 30 persoane cu dizabilități.

Un alt proiect european prin care se vor construi locuințe protejate și un centru de zi pentru persoane cu dizabilități se derulează în comuna Oltenești. Și acest proiect are ca obiectiv dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din cadrul Centrului de Recuperare Huși.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: