Home » Local » Gabriel Beșleagă, directorul Aquavas Vaslui: Nu am impus restricții la apa potabilă! Cerem populației un consum rațional!

Gabriel Beșleagă, directorul Aquavas Vaslui: Nu am impus restricții la apa potabilă! Cerem populației un consum rațional!

de Dănuț CIOBANU 

Gabriel Beșleagă, directorul general al SC Aquavas Vaslui, a spus că până la această dată nu au fost impuse restricții în ceea ce privește consumul de apă. Specialiștii urmăresc cu atenție evoluția meteo și, în funcție de acest indicator, vor lua deciziile viitoare. Pentru municipiul Vaslui sunt active toate cele trei surse de alimentare: acumulările Solești, Pușcași și priza de pe râul Bârlad.

În contextul secetei prelungite, operatorul regional recomandă cetățenilor să utilizeze responsabil apa potabilă, cu prioritate pentru băut, nevoi igienico-sanitare și casnice, și să se evite folosirea apei potabile în alte scopuri (irigații, spălare trotuare, umplere piscine etc.). De asemenea, acolo unde există posibilitatea, să se apeleze la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice, dar și în sectorul industrial sau agricol.

„Am cerut cetățenilor să aibă un consum de apă rațional. Deocamdată, nu se impune aplicarea de restricții. Pentru municipiul Vaslui sunt active toate cele trei surse de alimentare (Solești, Pușcași și Bârlad n.r.)”, a precizat Gabriel Beșleagă.

Administrația Națională „Apele Române” anunță că, în prezent, se aplică „Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare” – treapta III de restricții în județul Vaslui  acumularea Solești – municipiul Vaslui și comunele Lipovăț și Muntenii de Jos pentru care există surse alternative de alimentare cu apă.

Încă de la sfârșitul anului trecut, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a cerut conducerii SC Aquavas – Filiala Vaslui să gestioneze cu mare atenție resursele de apă potabilă care alimentează orașul. Reacția edilului a venit după prezentarea unui răspuns de către SC Aquavas către  Primăria Vaslui, privind programul de măsuri pentru funcționarea serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare în sezonul rece 2021-2022.

Potrivit acestei informări, la vremea respectivă, volumele de apă înmagazinate erau: acumularea Soleşti – 4.258 mii mc; acumularea Puşcaşi – 4.442 mii mc. Chiar dacă consumul de apă din oraș a scăzut mult în urma închiderii activității unor agenți economici, rezervele existente trebuie exploatate cu mare atenție.

„Avem surse de apă de suprafață și nu știm cum va fi vremea. Multă apă intră iarna în gheață. Trebuie să fim foarte atenți la cele trei surse pe care le avem. Să nu stăm pe o ureche! 3,9 milioane de metri cubi în Solești nu e nimic, față de capacitatea maximă de 14 milioane de metri cubi. Să limitați pierderile, să nu se ducă apa pe străzi, neutilizată. Eu nu aș sta liniștit. Atenție la exploatare!”, cerea Vasile Pavăl conducerii Aquavas – Filiala Vaslui.

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: