Home » Agricultura » Fără stimulente pentru cartofi! Doar un fermier s-a înscris în programul pentru susținerea producției de cartofi

Fără stimulente pentru cartofi! Doar un fermier s-a înscris în programul pentru susținerea producției de cartofi

Programul privind acordarea unui ajutorul de minimis pentru susținerea producției de cartofi se dovedește a fi un eșec la nivelul județului Vaslui. Dacă la strugurii de masă s-au înscris în program 13 viticultori cu o suprafață de 42 hectare, la cartofi s-a înscris un singur fermier cu o suprafață de 2,3 hectare. Cererile s-au depus până la data de 15 iulie pentru obținerea ajutorului de minimis în valoare de 200 euro/hectar.

„În județul Vaslui nu este o tradiție de cultivare a cartofilor pe terenuri extravilane, pentru ca apoi producția să fie comercializată în piețele agroalimentare. Cartofii care se cultivă în gospodăriile țărănești sunt mai mult pentru autoconsum”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Prevederile schemei de ajutor de minimis se aplică pentru culturile de cartof de consum, următoarelor categorii: producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător; producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; producătorilor agricoli persoane juridice.

Valorificarea producției de cartof de consum se face până cel târziu la data de 29 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de cartof de consum, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să solicite ajutorul de minimis; să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv, marcată la loc vizibil cu o placă indicator/exploatație; să obțină o producție de minimum 15 tone/ha de pe suprafața prevăzută, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: