Home » Agricultura » Alarmă pe Prut! Râul a scăzut la un debit minim istoric de 29,3 metri cubi. Fermierii nu mai primesc apă pentru irigații

Alarmă pe Prut! Râul a scăzut la un debit minim istoric de 29,3 metri cubi. Fermierii nu mai primesc apă pentru irigații

de Dănuț CIOBANU 

Râul Prut a scăzut la un debit minim istoric de 29,3 metri cubi. Din cauza nivelului foarte scăzut al apei, ANIF Vaslui nu mai poate livra apă pentru irigații la mai multe organizații ale utilizatorilor de apă. Fermierii au fost anunțați că nu vor mai primi apă, iar culturile de pe circa 5.000 de hectare vor rămâne neirigate. În următoarele săptămâni în amenajarea Albița-Fălciu se va finaliza o investiție de 11 milioane de euro.

Seceta severă din ultimele luni afectează inclusiv sistemele de irigații. În prezent, Agenţia Naţională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui nu mai poate asigura apa la Stația SPR 3 Bumbăta, din cauza nivelul scăzut de apă al râului Prut. Dacă debitul mediu anual al Prutului este de 80-85 metri cubi, în prezent, acesta a scăzut la numai 29,3 metri cubi la Drânceni.

„Am făcut o analiză cu colegii mei și, din păcate, trebuie să vă dau o veste proastă. La stația Bumbăta, care deservește trei organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații și sunt irigate peste 5.000 de hectare, am dispus scoaterea din funcțiune. Suntem la un debit minim istoric pe râul Prut de 29,3 metri cubi. Cu un debit mic avem și un nivel foarte scăzut la stația de pompare. Am monitorizat râul Prut cu mare atenție și suntem în imposibilitatea să mai asigurăm apă. Am făcut o adresă către respectivele organizații, pe care le-am anunțat că nu mai putem da apă”, a spus Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui.

În prima etapă de reabilitare a amenajării pentru irigații Albița – Fălciu se va moderniza infrastructura principală de irigaţii ce deserveşte 10.075ha. Conducerea ANIF Vaslui estimează că în maxim o lună această investiție de peste 11 milioane de euro va fi finalizată.

În cadrul acestui obiectiv de investiţii de la Albiţa – Fălciu, se vor reabilita următoarele: 4 staţii de pompare reversibile; 38,221 km canale de alimentare şi distribuţie a apei pentru irigaţii; 15 buc construcţii hidrotehnice, din care 12 buc podeţe şi 3 buc stăvilare.

În anul 2021 valoarea lucrărilor de reabilitare la acest obiectiv de investiţii realizată a fost de 12.557.480,06 lei cu TVA şi a constat în următoarele lucrări: reabilitarea conductei de aspirație zona Prut; montarea și punerea în funcțiune a instalațiilor hidromecanice, instalațiilor de amorsare, instalațiilor electrice de forță 0,4 KV iluminat, trafo, priză pământ la stațiile Bumbăta și Berezeni. Totodată, s-au reabilitat 13,8551 km de canale de irigaţii.

Pentru reabilitarea amenajării de irigații Albița – Fălciu va avea loc o a doua etapă de investiții. Este vorba despre modernizarea unor stații de repompare, a unor canale de aducțiune și a unor canale de distribuție pe o suprafaţă de 1.983 hectare (ha). Valoarea investiţiei este de 24.266.139,79 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției este de 15 luni.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*