Home » Agricultura » Situație disperată pe Prut! Nivelul apei scade zilnic cu doi centimetri. Fermierii caută apă prin canalele secate

Situație disperată pe Prut! Nivelul apei scade zilnic cu doi centimetri. Fermierii caută apă prin canalele secate

de Dănuț CIOBANU 

În comunitățile de pe Lunca Prutului este disperare mare. Oamenii spun că nivelul apei pe râul Prut nu a mai scăzut nicodată atât de mult, iar cele peste 17.000 de hectare din amenajarea Albița-Fălciu riscă să nu mai fie irigate din cauza lipsei apei. Zilnic, nivelul apei pe Prut scade cu doi centimetri, în condițiile în care debitul nu poate fi suplimentat din acumularea Stânca-Costești.

Criza de apă de pe râul Prut se accentuează de la o zi la alta. În prezent, Agenţia Naţională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui nu mai poate asigura apa la Stația SPR 3 Bumbăta, din cauza nivelul scăzut de apă al râului Prut. Dacă debitul mediu anual al Prutului este de 80-85 metri cubi/secundă, în prezent, acesta a scăzut la numai 29,3 metri cubi/secundă la Drânceni. Stația de la Bumbăta deservește trei organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, unde erau irigate peste 5.000 de hectare.

Pompele care au fost montate pe râul Prut au un debit mare, astfel încât cantitatea de apă de la conducta de amorsare este mică în raport cu debitul pe care îl pot duce pompele. Practic, nivelul apei este la un metru deaspura conductei de aspirației, iar în condiții normale de funcțiune apa ar trebui să fie cu cel puțin jumătate de metru mai mare.

Locuitorii din comunitățile din zona Prutului spun că râul nu a mai scăzut niciodată la un asemenea nivel, situație care duce la imposibilitatea asigurării apei pentru irigații. În amenajarea Albița-Fălciu pot fi irigate peste 17.000 de hectare, iar unele organizații ale utilizatorilor de apă cum ar fi cele din Lunca Banului sau Berezeni au investit în ultima perioadă sume consistente pentru montarea de echipamente moderne de udare.

Dacă seceta va continua, este de așteptat ca apa pentru irigații să fie raționalizată și se va asigura apa pentru centtrele urbane care se aprovizionează din râul Prut.

„Prutul a scăzut foarte mult. Culturile care nu au fost irigate s-au uscat. E secetă mare. Nu a mai fost nicodată așa scăzut nivelul apei. Pompele montate sunt noi, nu le putem forța, au o valoare de zeci de mii de euro. Fermierii caută toată ziua apă, din orice canal. Sunt disperați!”, a spus Gicu Grecu, electromecanic la Stația Bumbăta.

Fermierii din zonă susțin că, dacă campania de irigații la porumb, soia și lucernă va fi oprită, va fi o situația catastrofală pentru toți. Spre exemplu organizația Lunca Banului a investit 800.000 de euro în echipamente de irigații, care nu ar putea fi puse în valoare din cauza lipsei apei.

„În loc ca aceste investiții în echipamente să ne aducă plus valoare, acestea ne vor aduce doar rate și dobânzi. Furnizorul nostru de apă este ANIF Vaslui. În 26 iulie am primit o adresă de la Apele Române prin care am fost informați că debitul râului Prut nu poate fi crescut din acumularea Stânca-Costești. Prioritățile sunt populația, piscicultura și apoi culturile agricole. Organizația noatră irigă peste 1.000 de hectare. Până acum am pompat 1,3 milioane de metri cubi de apă, ceea ce este o cantitate imensă”, a spus Tiberiu Tiron, reprezentantul organizației Lunca Banului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*