Home » Agricultura » Dezastru în zootehnie! Pășunile s-au uscat, iar animalele nu mai au hrană și nici apă

Dezastru în zootehnie! Pășunile s-au uscat, iar animalele nu mai au hrană și nici apă

Seceta severă din ultimele luni afectează serios și sectorul zootehnic din județul Vaslui. Responsabilii cu funcționarea sistemului de irigații în amenajarea Albița-Fălciu susțin că animalele nu mai au ce mânca și nu există posibilități ca pășunile să fie irigate.

„Și în anul 2020 am mai avut secetă și zootehniștii au avut probleme, dar nu au dus-o atât de greu. Prutul a scăzut foarte tare. Animalele nu mai au apă, iar culturile care nu au fost irigate s-au uscat. Acum totul e la mila Lui Dumnezeu!”, susțin specialiștii din cadrul amenajării pentru irigații.

Lovitura primită de crescătorii de animale vine într-un context extrem de nefavorabil. În maxim 10 ani, sectorul zootehnic va dispărea din județul Vaslui. Aceasta este prognoza pesimistă a specialiștilor în creșterea animalelor, care nu mai văd niciun viitor în acest domeniu.

„În curând, 10 ani spun mult, nu vom mai vedea oaie și vacă decât pe cutiile de ciocolată. Asta vă spune un om care face zootehnie de 25 de ani. Efectivele sunt tot mai mici, bătrânii care au crecut animale ori au murit, ori nu mai pot să crească. Tineretul nici nu vrea să audă de așa ceva, dar nici nu sunt condiții ca să o spunem pe cea dreaptă. Va dispărea sectorul zootehnic în curând, de tot!”, a spus inginerul Daniel Mușetoiu, care deține o fermă de animale în zona Negrești.

Mai mult, criza forței de muncă din domeniu va face să dispară de pe piață și brânza de oaie. Din cauză că nu sunt oameni care să mulgă oile, fermierii se văd nevoieți să țină mieii până în toamnă.

„Nu avem personal care să mulgă oile, este o mare problemă. Vom lăsa mieii până în toamnă, când îi vom vinde. Lipsa personalului de muls cred că va face ca alimentul brânză să dispară din fema mea. E posibil să se întâmple așa în toate fermele, din cauza lipsei de personal”, a mai spus Daniel Mușetoiu.

Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*