Inflația în Zona Euro a urcat în iulie la cel mai mare nivel din istorie
Un total de zece state care folosesc moneda unică au raportat o inflație de două cifre: Belgia, Estonia, Grecia, Spania, Cipru, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Slovenia și Slovacia. Datele sunt încă un semn de rău augur pentru economia blocului comunitar, care încetinește treptat, crescând probabilitatea unei recesiuni.
Inflația anuală în Zona Euro a urcat până la +8,9% de la +8,6% în iunie, conform estimării Biroului de Statistică a Uniunii Europene, Eurostat, care proiectează că prețul energiei a crescut în termeni anuali cel mai mult (+39,7%, față de +42,0% în iunie), urmat de alimente, alcool și tutun (+9,8%, față de +8,9% în iunie), bunuri industriale neenergetice (+4,5%, comparativ cu +4,3% în iunie) și servicii (+3,7%, față de +3,4% în iunie).
În iulie, prețurile au continuat să crească în majoritatea țărilor, împinse de perturbarea tot mai accentuată a piețelor globale de energie, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia. Creșterea prețurilor gazelor s-a reflectat și asupra altor produse, inclusiv fructe și legume proaspete.
Criza alimentară globală, problemele pe lanțurile de aprovizionare și restricțiile antiepidemice impuse de China pun, de asemenea, presiune asupra bunurilor și serviciilor de zi cu zi. În Germania, cea mai mare economie a UE, inflația a ajuns la +8,5%, după o mică scădere luna trecută (+8,2%) care a stârnit pentru scurt timp speranțele de ușurare. Prețurile în Franța au crescut cu +6,8%, iar în Italia cu +8,4%.
Țările baltice sunt în mod deosebit afectate de creșterea prețurilor gazelor, din cauza dependenței lor puternice de importurile străine pentru a-și satisface nevoile energetice: Estonia (+22,7%), Lituania (+20,8%) și Letonia (+21%). Pe de altă parte, Malta a înregistrat cea mai scăzută rată a inflației din Zona Euro, de +6,5% în iulie, dar depășește cu mult obiectivul BCE.