AgriculturaLocal

Fermierii nu dorm din cauza băncilor! Pentru a produce mâncare, agricultorii au nevoie de finanțare

de Dănuț CIOBANU 

Una din marile probleme cu care se confruntă agricultorii locali este lipsa de finanțare. Pentru a putea continua ciclul agricol, fermierii sunt nevoiți să apeleze la împrumuturi de la instituțiile financiare. Problema este că băncile sunt extrem de reticiente atunci când vine vorba de finanțarea sectorului agricol, în timp ce fermierii care au deja credite achită cu mare greutate ratele aferente. Până la sfârşitul anului 2022, salariul de bază minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 lei lunar.

„În ceea ce privește relația cu băncile și noapte mă trezesc și mă gândesc la acest aspect. Vin scadente leasingul, creditul și nu știu cum le vom face?!”, a spus Viorel Humă, fermier din zona Ștefan cel Mare.

Fermierii nu sunt încrezători nici în ceea ce privește promisiunile Ministerului Agriculturii, privind acordarea unor facilități în vederea accesării unor credite cu dobândă mică.

„Este puțin probabil că vom beneficia de acest avantaj. Spre exemplu, de două luni mă chinui cu două bănci să rezolv problema asta. Nici până acum nu s-a rezolvat nimic. Nici nu răspund la telefon, ori nu doresc să facă treaba asta, ori văd un pericol în acordarea de credite la fermieri. Într-adevăr, activitatea din agricultură e pe o pantă tot mai abruptă, în sensul că poți să faci producție, dar poți și să nu faci”, a explicat Viorel Humă.

Fermierii din județul Vaslui sunt de acord cu proiectul de lege aprobat în Parlamentul României, care prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol să fie de minimum 3.000 lei lunar.

Până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră. În prezent salariul minim pe economie este de 2550 de lei brut.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că fermierii din județ dau în mână la tractoriști și câte 4.000 și 8.000 de lei.

„Fermierii nu au o problemă. Am discutat cu Dan Hurduc, cu Constantin Duluțe, am discutat cu crescătorii de pui, cu Safir Gheorghe și copiii, am discutat cu Cătălin Moraru. Sunt interesați să plătească, dar pe aceia care depun eforturi și sunt specialiști în meseria lor. Sunt oamenii care iau 2.000 de euro și își doresc 3.000 de euro, dar pe timpul lucrărilor și dacă fac lucru de calitate. Au adus mașini de 400.000 de euro și nu poți să o dai cuiva care o omoară imediat”, a subliniat Ionel Constantin.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button