Sorin Cîmpeanu: Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației
În luna mai a acestui an, un număr de 126 de unități de învățământ preuniversitar de stat erau pe lista aprobată de Guvern pentru primirea de fonduri ca să construiască toalete, în locul latrinelor existente. Tot atunci, ministrul Educației a anunțat că dacă acești bani alocați acum vor fi investiți, conform planului, ar mai rămâne 199 de structuri cu latrine.
Statisticile despre toaletele din școli sunt diferite la fiecare raportare oficială. De exemplu, în decembrie 2020, Guvernul României a aprobat un memorandum în care scria că peste o treime dintre școli sunt fără toalete interioare și nu au autorizație sanitară. Concret, potrivit documentului situația ar sta în felul următor:
- 12.712 clădiri școlare nerenovate;
- 4.414 școli care folosesc sobe pentru încălzire;
- 5.826 de școli care nu au autorizație sanitară;
- 3.884 nu au surse de apă adecvate;
- 6.180 de școli nu au toalete interioare;
- 12.359 de școli nu au rampă de acces
- 15.007 școli nu au toalete adaptate persoanelor cu dizabilități.
În ciuda acestui fapt, Sorin Cîmpeanu declară: „Trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată”.
Cîmpeanu a mai spus că „am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România (cu grupuri sanitare neconforme – n.red).”
sursa: edupedu.ro