altex
National

Două persoane s-au îmbolnăvit cu virusul West Nile în ultima săptămână

Două persoane s-au infectat cu virusul West Nile în ultima săptămână în România, numărul total ajungând la 44, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică, relatează Agerpres.

Cele 44 de cazuri au fost înregistrate de la începutul supravegherii infecţiei cu acest virus, 6 iunie, până la data de 29 septembrie.

Un număr de 22 cazuri s-au înregistrat în Bucureşti. Pe judeţe situaţia este următoarea: Botoşani (1), Brăila (2), Braşov (1), Constanţa (3), Dâmboviţa (2), Galaţi (3), Giurgiu (1), Ilfov (4), Iaşi (3), Olt (1), Sibiu (1). Şapte cazuri de infecţie cu virus West Nile au avut dublă expunere: trei cazuri atât în Municipiul Bucureşti, cât şi în judeţul Constanţa şi 2 cazuri atât în Bucureşti cât şi în judeţul Ilfov, 1 caz atât în Ilfov cât şi în Ialomiţa şi un caz Bucureşti şi în Ialomiţa.

S-au înregistrat 5 decese: judeţul Constanţa (1), Brăila (2), Bucureşti (2).

 

test

Cum se transmite infecția cu virusul West Nile: cauze și factori de risc

Cauze

Virusul West Nile se răspândește la oameni si animale de la mușcăturile de țânțari infectați. Țânțarii se infectează si poarta virusul după ce au mușcat păsări infectate.

Atenție! Nu te infectezi in urma contactului ocazional cu o persoana sau cu un animal infectat.

Majoritatea infectiilor cu virusul West Nile apar pe durata anotimpului cald, atunci cand tantarii sunt activi. Perioada de incubatie–perioada dintre momentul in care ești mușcat de un tantar infectata si apariția semnelor si simptomelor bolii–poate varia de la patru la zece zile.

Alte cai posibile de infectare sunt :

  • de la mama la copil in timpul sarcinii sau alăptării;
  • printr-o transfuzie de sânge;
  • in timpul intervenției chirurgicale de transplant de organe;

Factori de risc

Chiar dacă ești infectat, riscul de a dezvolta o boala grava este foarte mic. Mai puțin de 1% dintre persoanele infectate contractează o forma severă a bolii. Este mai probabil sa dezvoltați o infecție severă sau fatală în cazul în care:

  • ai vârsta de peste 60 de ani; vârsta este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea simptomelor severe de la o infecție cu West Nile. Cu cât ești mai in vârstă, cu atât crește probabilitatea de a te confrunta cu simptome mai severe.
  • suferi de anumite afecțiuni medicale care cresc riscul de simptome severe precum:
    • afecțiuni renale;
    • diabet;
    • hipertensiune arteriala;
    • cancer;
    • afectarea sistemului imunitar;
    • ai fost supus unui transplant de organe.

Atenție! Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publica, in Romania, cele mai grav afectate persoane au fost cele cu vârste de peste 70 ani.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button