Home » National » Risc de rupere a unui baraj la Roșia Montană. Oamenii sunt rugați să părăsească zona

Risc de rupere a unui baraj la Roșia Montană. Oamenii sunt rugați să părăsească zona

Operațiunea de evacuare a apei din lacul de la Roșia Montană continuă. Potrivit șefului DSU, Raed Arafat, operațiunea de scădere a nivelului apei cu 5m, cât au estimat specialiștii că este necesar, poate dura între o zi jumătate și trei zile, în funcție și de condițiile meteorologice. Arafat a precizat că în zilele următoare sunt așteptate ploi în zonă.

Declarațiile șefului DSU pentru Digi24: “Am fost dimineață la fața locului, împreună cu experți, care au confirmat că există risc de apariție a unei breșe și a unei viituri, dacă apa rămâne la nivelul actual. Pompierii au început să evacueze apa, operațiunea merge bine momentan, evacuăm 10l de pompă pe minut. Această evacuare va dura o jumătate, sau poate și trei zile, până apa va scădea cu 5 metri. A fost transmis încă un mesaj Ro-Alert prin care s-au explicat riscurile. O echipă merge din casă în casă și face același lucru, le explică oamenilor de ce trebuie să se evacueze, să meargă în zonele mai înalte“.

Cel care a informat autoritățile privind apariția unor fisuri în Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare a fost chiar primarul comunei Roșia Montană. Acesta a sunat la 112, iar o echipă venită la baraj a constatat “o avarie la golirea de fund” a acumulării piscicole care are peste patru hectare și un volum considerabil de apă.

Ulterior, populația din Roșia Montană a primit un mesaj RO-Alert cu următorul text:

“Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale. În acest moment NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri.”

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: