BusinessLocal

Statul face protecție socială pe spatele furnizorilor de gaze. Diferențele de preț nu au fost achitate din luna ianuarie

de Dănuț CIOBANU 

Statul nu a achitat nici până la această dată diferențele de preț pentru furnizorii de gaze naturale. Pentru a avea un cost la abonații casnici de 310 lei, statul trebuia să acorde operatorilor cantitățile de gaze destinate abonaților casnici la prețul de 150 de lei. Cum aceste gaze nu au fost livrate s-a apelat la achiziția de pe piață la niște prețuri foarte mari. Practic, în acest moment, furnizorii privați au ajuns să refinanțeze statul.

Furnizorii de gaze naturale și energie electrică de confruntă cu o problemă majoră. Până la această dată, statul nu a decontat diferența de preț la gaze. Practic, furnizorii au ajuns să refinanțeze statul, lucru care complică situația financiară a agenților economici.

„Noi trebuia să primim 100% cantitățile de gaze destinate abonaților casnici la prețul de 150 de lei, ca să putem face acel mix care să conducă la un cost de 310 lei. Ori, la această dată, SC Gaz Est Vaslui a primit doar un procent de 70% până la data de 31 martie 2023. Deci 70% cu prețul de 150 de lei, iar diferența a trebuit să o achiziționpăm de pe piață și nu vă spun prețurile pentru că le știți și dumneavoastră: 850-1.000 de lei/megawatt”, a spus Adrian Tighici, directorul SC Gaz Est Vaslui.

În acest context extrem de complicat în ceea ce privește evoluția prețului la gazele naturale, statul ar fi trebuit să deconteze lunar acele diferențe de preț. Însă, aceste diferențe nu au mai fost achitate de la bugetul statului din luna ianuarie, ceea ce reclamă un efort extrem de mare din partea furnizorilor de gaze și energie electrică.

„Sunt sume foarte mari și este o problemă a creditelor. Ca să poți asigura în continuare fluxul îți trebuie bani cash și aceasta nu se poate decât în condițiile în care apelezi la bănci. Pot să vă spun că societatea a fost într-o situație extrem de favorabilă, pentru că a avut niște indicatori de performață în anii precedenți și băncile care au analizat acordarea ceditelor au dat aceste credite”, a mai spus Adrian Tighici.

Operatorii din piață susțin că au semnale că acești bani vor fi primiți până la sfârșitul anului. Este foarte important pentru furnizori care aceste sume să fie primite în timp util pentru că, dacă acestă rambursare va trene, vor fi probleme cu asigurarea necesarului de gaze pentru sezonul rece următor 2023-2024.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button