de Dănuț CIOBANU
În ultimii ani, din județul Vaslui au plecat la muncă în străinătate peste 100.000 de persoane. Este vorba despre populația activă, calificată profesional și care nu s-a mai mulțumit cu câștigurile realizate în țară. Pentru a stabiliza forța de muncă, salariile trebuie majorate, firmele să își motiveze angajații, să fie adoptate măsuri pentru fidelizarea personalului. În tot acest timp, tinerii nu mai cred în promisiuni și pleacă masiv în alte țări europene.
Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că la nivel național migrația în străinătate se contabilizează în milioane de persoane, iar discuțiile privind aducerea unor muncitori străini nu sunt productive. O parte din acesti muncitori vor pleca în țările mai bogate ale Uniunii Europene, iar deficitul de personal din țara noastră se va menține.
„Noi trebuie să ajungem la peste 3.000 de lei salariul minim. Noi trebuie să îi motivăm pe oameni să nu mai plece. Pentru că atunci când au aceste salarii, având aceste beneficii, sigur că omul se gândește cât dă pe chirie, cât cheltuie și faptul că nu este aproape de familie. Să nu uităm că județul Vaslui a pierdut peste 100.000 de oameni, care au plecat în străinătate de-a lungul timpului”, a spus Ionel Constantin.
În ultimi ani, satele județului Vaslui se depopulează rapid. Autoritățile locale sunt luate prin surpindere de acest proces accelerat de părăsire a mediului rural și încearcă să adopte măsuri care să îi determine pe tineri să nu mai plece în străinătate sau în alte zone ale țării.
„Casele sunt părăsite din cauză că nu au ajuns la niciun numitor comun moștenitorii, iar cei care au rămas în case au plecat și și-au luat locuințe în altă parte. Suntem în discuții și vom propune în Consiliul Local pentru că ne dă voie Codul Fiscal să triplăm sau să mărim chiar de șase ori impozitul pe casele părăsite, pe acele suprafețe de teren”, a spus Ciprian Tamaș, primarul comunei Șuletea.
Din nefericire, sporul natural negativ al populației s-a accentuat în ultimii ani, când numărul deceselor a depășit net numărul nașterilor vii. În acest context social, autoritățile locale sunt în alertă și încearcă să atragă în comunitățile rurale populația care a emigrat.
„În anul 2012 aveam 500 de copii la șoală, iar acum mai avem doar 180 de copii. Avem 40 de decese anual, și doar 12-13 nașteri în aceeași perioadă de timp. Noi am îmbunătățit calitatea vieții în satele noastre și avem așteptări ca cei plecați în pribegie să se întoracă acasă”, a mai spus primarul din Șuletea.