Home » Administratie » PUG-ul municipiului Vaslui, votat în unanimitate! Documentul prevede șoselele de centură și un aeroport regional

PUG-ul municipiului Vaslui, votat în unanimitate! Documentul prevede șoselele de centură și un aeroport regional

de Dănuț CIOBANU 

Planului Urbanistic General a trecut cu un vot în unanimitate de Consiliul Local Vaslui. După procedura de avizare se va trece la redactarea finală a documentului. PUG va fi valabil în următorii 12 ani și tocmai de aceea trebuie prevăzute principalele direcții de dezvoltare. Pe lângă șoselele de centură spre Iași, Bacău și Bârlad, planul prevede construirea unui aeroport regional în zona Brodoc.

Consiliul Local (CL) Vaslui a aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre privind actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) Preliminar și Regulamentul Local de Urbanism. Proiectantul General este Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București.

Actualizarea PUG-ului a demarat în anul 2018, însă în anii următori din cauza pandemiei de coronavirus lucrul la document s-a prelungit. În perioada 2019-2020 s-a realizat setul de studii de fundamentare. În anul 2021 a început realizarea PUG-ului preliminar, iar din anul 2022 au fost declanșate procedurile de avizare.

„Această variantă preliminară pleacă la avizare. După avizare este mai greu de operat modificări la PUG, pentru că ar trebui reluată întreaga procedură de avizare. După avizare se începe redactarea finală a PUG-ului”, a spus Andreea Necșulescu, conferențiar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a prezentat grupului de proiectanți mai multe propuneri care vizează direcțiile de dezvoltare ale comunității în următorii ani.

În primul rând, primarul a remarcat faptul că au fost scoase din zona inttravilană acele terenuri pe care nu se putea construi și nu erau favorabile dezvoltării. Au fost introduse în document zonele unde se poate construi, dar pentru toate aceste perimetre autoritățile locale trebuie  să dezvolte căile de comunicații și să ducă serviciile publice.

„Să nu blocăm dezvoltarea localității, pentru că ea se va extinde. Șoselele de centură spre Bacău, Iași și Bârlad trebuie prinse în PUG. De asemenea, trebuie să se prevadă construirea unui aeroport regional în zona Brodoc spre Negrești. Acolo poate fi realizat un aeroport și acest lucru trebuie să figureze în PUG. Pentru agrement să fie o zonă în jurul comunității, să încercăm să găsim o zonă pentru mai multe tipuri de agrement. Pentru Bahnari și Viișoara să se dezvolte sporturile de iarnă, să fie prinse în PUG”, a spus Vasile Pavăl.

Alte propuneri prezentante proiectanților privesc construirea de piste de biciclete în paralel cu șoseaua spre zonele Brodoc și Rediu. PUG va fi valabil în următorii 12 ani și tocmai de aceea trebuie prevăzute toate aceste direcții de dezvoltare.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*