Home » Local » Pensionarii vasluieni: Nivelul de trai este un dezastru! Fără pensii speciale pentru parlamentari și primari! Noi ne chinuim și ei se lăfăie!

Pensionarii vasluieni: Nivelul de trai este un dezastru! Fără pensii speciale pentru parlamentari și primari! Noi ne chinuim și ei se lăfăie!

de Dănuț CIOBANU 

Aproximativ 40 de pensionari au pichetat Prefectura Vaslui. Bătrânii sunt îngroziți de iarna care se apropie și declară că nivelul lor de trai este und ezastru. Gazul, curentul și alimentele s-au scumpit, în timp ce majoritatea pensionarilor au pensii între 1.000 și 1.200 de lei. Bătrânii critică dur acordarea pensiilor speciale și susțin că parlamentarii, primarii, președinții de consilii județene au „au atâta bănet, că nu le încape nici în casă”.

Un grup de pensionari a pichetat în cursul zilei de ieri Prefectura Vaslui. Bătrânii sunt nemulțumiți că nu a fost adusă la zi indexarea pensiilor, dar nici măririle promise de guvernanți. Mai mult, pensionarii cer ca majorarea fixată pentru 1 ianuarie 2023 să fie acordată în luna octombrie, pentru ca persoanele în vârstă să facă față cheltuielilor din sezonul rece.

Dacă pensionarii o duc tot mai greu, parlamentarii, primarii și alte categorii de demnitari se bucură de tot felul de majorări.

„Nu îi interesează dacă vrea sau nu vrea poporul, ei își dau pensii suplimentare. Să nu mai dea pensii speciale la președinții de consilii județene, primari și parlamentari. Ăștia au atâta bănet, că nu le încape nici în casă. Ce fac cu acești bani?! Îi țin pentru eternitate? Tot într-o groapă ajung. Noi ne chinuim și ei se lăfăie, a spus Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

Valul de scumpiri la utilități, precum și scumpirile la produsele alimentare vor face viața mult mai grea pensionarilor vasluieni.

Majoritatea dintre ei au pensii de 1.000 – 1.200 de lei, bani care nu ajung pentru susținerea cheltuielilor zilnice.

„Să crească nivelul de trai al pensionarilor că este un dezastru. Nu se va putea trece ușor de această iarnă. Toate s-au scumpit și nu ai cum să faci față. Pentru a trăi bine, pensia ar trebui să fie de 2.500 de lei. Eu sunt ales de un an în această funcție, iar în ultimele trei zile am depus eforturi pentru a-i mobiliza pe pensionari”, a mai spus liderul pensionarilor.

Iarna trecută, peste jumătate din pensionarii sistemului public de pensii din județului Vaslui au beneficiat de ajutorul financiar acordat de Guvernul României. Mai exact, din categoria persoanelor vulnerabile care au avut nevoie de un sprijin excepțional pe timpul sezonului rece au făcut parte 56.623 de pensionari.

Situația privind ajutorul financiar a fost următoarea: Vaslui – 31.487 beneficiari; Bârlad – 18.418 pensionari; pensionari din agricultură – 6.718 persoane. Suma totală acordată pensionarilor vasluieni ca ajutor financiar în luna ianuarie 2022 a fost 60.984.942 lei.

Spre exemplu, din numărul total al pensionarilor din agricultură, 6.234 de pensionari au primit ajutorul maxim de 1.200 lei. În cazul pensionarilor de stat, situația a fost următoarea: în Vaslui au primit ajutorul financiar de 1.200 lei un număr de 15.470 pensionari, iar în Bârlad 9.307 pensionari.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*