National

Dreptul studenților de a accesa gratuit serviciile oferite de Biblioteca Centrală Universitară din Timișoara, luat în derâdere de administrația acesteia

ANOSR și organizațiile studențești din Timișoara critică dur încercarea Bibliotecii Centrale Universitare ,,Eugen Todoran” din Timișoara de a restricționa dreptul prevăzut de lege al studenților de a accesa gratuit serviciile oferite, prin inventarea unui pachet de așa-zise ,,servicii suplimentare’’, în care sunt incluse facilități precum accesul la resursele digitale ale instituției sau posibilitatea de a comunica depășirea termenului de restituire prin e-mail, chestiuni absolut elementare în anul 2022.

 

De asemenea, ne întrebăm în ce măsură prelungirea publicațiilor împrumutate se încadrează în categoria de servicii ,,de lux” – sau ar trebui ca studenții să returneze publicațiile împrumutate, după 7 zile, ca apoi să le solicite din nou, mai ales în timpul consultării acestora pentru elaborarea lucrărilor de finalizare a studiilor? Considerăm că aceasta reprezintă o facilitate de bază a oricărei biblioteci, iar instituirea unei taxe pentru o activitate care nu presupune niciun cost real dovedește rea voință pură și un exemplu de administrare deficitară a scopului instituției publice.

 

Din păcate, BCUT a decis, prin această atitudine, să sfideze și să încalce Legea Educației Naționale nr. 1/2011, așa cum a fost aceasta modificată prin Legea nr. 9/2022; ANOSR solicită conducerii bibliotecii să își asume public încălcarea legii, cu toate consecințele care derivă din aceasta, și să explice rațiunile pentru care preferă să ignore acest drept al studenților.

 

Prevederile legislației sunt extrem de clare, așadar solicităm Bibliotecii Centrale Universitare ,,Eugen Todoran” din Timișoara să își revizuiască de urgență interpretarea discriminatorie asupra prevederii din Legea nr. 1/2011 și să modifice abonamentele pentru studenți, astfel încât acestea să asigure integral serviciile, cu titlul gratuit.

 

Subliniem faptul că bibliotecile centrale universitare se află în subordinea Ministerului Educației și sunt finanțate de către acesta. Așadar, este de-a dreptul aberant să fie percepute taxe studenților pentru facilități subvenționate de către stat.

 

Astfel, solicităm Ministerului Educației emiterea de instrucțiuni către bibliotecile pe care le are în subordine, prin explicitarea prevederii în cauză în actele normative inferioare – regulamentele de organizare și funcționare ale acestora, astfel încât modelul unor astfel de abuzuri să nu fie perpetuat și în alte zone ale țării.

Organizațiile studențești semnatare din Timișoara sunt:

  • Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara – OSUT
  • Organizația Studenților „Traian Lalescu” – OSTL
  • Liga Studenților Facultății de Management în Producție și Transporturi – Liga MPT
  • Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații – LSFETc
  • Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara – OSB Timișoara
  • Liga Studenților Chimiști din Timișoara – LSCT
  • European Medical Students’ Association Timișoara – EMSA Timișoara
  • Liga Studenților Farmaciști din Timișoara – LSFT
  • Asociația Studenților la Psihologie și Sociologie din Timișoara – ASPST
  • Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare – Liga AC
  • Liga Studenților din Facultatea de Științe ale Comunicării – Liga FSC
  • Liga Studenților din Facultatea de Mecanică Timișoara – LSFMT
  • Timișoara Dental Students Association – TDSA
  • International Association of Civil Engineering Students Timișoara – IACES Timișoara
  • Asociația de la 4 Timișoara – A4
  • Societatea Studenților în Medicină Timișoara – SSMT

 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este prima federație națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 23 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 30 de universități, atingând un număr de 117 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button