Home » Local » Locurile de muncă sunt în pericol! Fără o stabilizare a prețului la gaze și energie, firmele vor trece la disponibilizări

Locurile de muncă sunt în pericol! Fără o stabilizare a prețului la gaze și energie, firmele vor trece la disponibilizări

de Dănuț CIOBANU 

Criza energetică amenință stabilitatea locurilor de muncă. Cum cheltuielile de producție cresc, iar produsele finale se comercializează tot mai greu, prima variantă la care vor apela agenții economici va fi reducerea de personal. Pe de altă parte, pentru a-și fideliza angajații, firmele vor trebui să crească obligatoriu salariile. Rămâne de văzut care dintre soluții le vor alege antreprenorii pentru a supraviețui pe piață.

Creșterile repetate ale prețului la energia electrică și gazele naturale pun în pericol locurile de muncă de la nivelul județului Vaslui. Dacă Guvernul României nu va găsi în scurt timp o soluție de stabilizare a prețurilor, este de așteptat că o parte din firme să își reducă numărul de personal, din cauză că nu vor exista resurse financiare pentru plata salariilor. De altfel, la nivel național, din cauza problemelor economice se închid mii de firme din mai multe domenii de activitate.

Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a precizat că în actualul context economic locurile de muncă sunt în pericol, pentru că niciun agent economic nu își permite să plătească angajații în condițiile în care nu poate să își comercializeze produsele finite.

„Mediul economic traversează foarte greu această perioadă. La prețul de producție se adaugă cheltuieli mult mai mari cu energia, iar toate acestea se reflectă asupra prețului final, care va fi vândut și foarte greu de vândut. În al doilea rând, pentru a mai menține forța de muncă orice agent economic cred că trebuie să mărească salariile, astfel încât să fie competitive cu UE sau să facă față consumului zilnic”, a explicat Ioan Ciupilan.

Prezent la Topul Firmelor din județul Vaslui, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie din România, a făcut o remarcă foarte interesantă privind situația economică din țara naostră.

„Noi nu premiem persoane fizice, ci discutăm efectiv cu persoane juridice. În funcție de o serie de indicatori cum ar fi cifra de afaceri, profitul, utilizarea resursei umane etc. Cine există în top există cu adevărat. Noi nu avem o criză economică, ci o criză de sistem economic în România. Mă bucur să văd că toată conducerea locală este aici”, a spus Mihai Daraban.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*