Home » Local » Producem cele mai puține deșeuri din Uniunea Europeană și reciclăm doar 1% din cantitățile colectate

Producem cele mai puține deșeuri din Uniunea Europeană și reciclăm doar 1% din cantitățile colectate

În județul Vaslui cantitatea de deșeuri depozitată a crescut an de an. Astfel, de la 46.000 tone colectate în 2019 , cantitatea a crescut la 64.500 tone în 2021. Dacă ne raportăm la populația existentă în datele statistice de circa 500.000 locuitori rezulta 129 kg/cap locuitor.

Gabriel Laic, comisar șef al Gărzii de Mediu Vaslui, a spus că în 2021 la stația de sortare s-au înregistrat circa 700 tone deșeuri reciclabile, ceea ce reprezinta 1% deviat de la depozitare.

„O persoană din Uniunea Europeană în 2020 a generat, în medie, o cantitate de 505 kilograme de deşeuri municipale, cea mai scăzută cantitate fiind înregistrată de România, cu 287 kg/cap de locuitor, conform datelor publicate de Eurostat. Planul naţional de gestionare a deşeurilor, prevede o cantiate minimă de 233 kg/locuitor/an în mediul urban şi 105 kg/locuitor/an în mediul rural”, a explicat Gabriel Laic.

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor la nivelul judeţului Vaslui se prezinta astfel: Colectare deșeuri – trei agenți economici autorizați (FINANCIAR URBAN SRL Pitești, URBANA SA Bistrița, DOMIGHIAN’S PARK SRL Iași care deservesc cele cinci zone în care este împărțit județul Vaslui pentru efiecientizarea proceselor: Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești și Roșiești; Transfer deșeuri – patru stații de transfer corespunzătoare a patru zone de colectare în afara de zona Roșiești operate de ROMPREST ENERGY SRL Bucureşti; Depozitare deșeuri se realizează la depozitul ecologic de deşeuri care este administrat de ROMPREST ENERGY SRL Bucureşti și care funcţionează din luna iulie 2018.

Colectarea deșeurilor este organizată pe două fluxuri, deșeuri menajere care sunt depozitate direct și deșeuri reciclabile care sunt supuse separării în stația de sortare din cadrul depozitului Roșiesti.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: