Home » Business » Veste bună pentru locuitorii județului Vaslui! Drumul strategic va fi scos din nou la licitație în maxim două săptămâni

Veste bună pentru locuitorii județului Vaslui! Drumul strategic va fi scos din nou la licitație în maxim două săptămâni

de Dănuț CIOBANU 

În maxim două săptămâni, proiectul drumului strategic din județul Vaslui va fi scos din nou la licitație. În prezent, lucrările pe cele trei tronsoane ale drumului sunt sistate. Constructorii care au cerut rezilierea contractelor au făcut acest pas forțați de împrejurări, din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcții. 

Proiectul drumului strategic este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 6 – „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională” și are o valoare totală de 222.001.842 lei, inclusiv TVA. Din valoarea totală, 213.074.058 lei este asistență financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene (UE) și a Guvernului României, iar suma de 8.927.783 lei este cofinanțarea asigurată de județul Vaslui.

CJ Vaslui este beneficiarul proiectului „Reabilitare și modernizare Drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)”, care este implementat în parteneriat cu comunele Zorleni, Băcani, Alexandru-Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești, Miclești, traversate de drumul strategic.

„Drumul strategic este într-o procedură de încheiere a contractelor, care au fost reziliate din cauza incapacității constructorilor de a mai continua la prețurile pe care le-au licitat. Imediat ce vom finaliza această chestiune, în maxim două săptămîni, vom scoate la licitație din nou execuția acestui drum”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui.

Până în prezent au fost trase prin proiectul drumului strategic 25 de milioane de euro, iar pentru finalizarea lucrărilor ar mai trebui 25 de milioane de euro, sumă pentru care ar trebui 30 de bugete locale să fie acoperită.

„Constructorii și-au făcut calcule, iar cu toate actele de actualizare nu pot construi fără pierderi. Conform acestui act de actualizare, executații au dreptul să ceară rezilierea atunci când nu pot lucra fără a obține un pic de profit”, a mai spus Dumitru Buzatu.

Proiectul drumului strategic a fost influențat de o serie de factori cum ar pandemia de coronavirus, insolvența Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance – S.A, creșterea accentuată a prețurilor la materialele de construcții.

Prin urmare, constructorii au solicitat rezilierea contractelor de lucrări, iar în prezent se lucrează la determinarea restului de executat pentru a putea demara din nou licitația pentru finalizarea investiției. Prin urmare, nu se pot efectua tragerile preconizate pentru acest obiectiv de investiții, în sumă de 46.500.000 lei.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*