Home » Local » Procentul de extindere al rețelelor de gaze din satele Vasluiului este de 21%! În următorii ani infrastructura se va dubla

Procentul de extindere al rețelelor de gaze din satele Vasluiului este de 21%! În următorii ani infrastructura se va dubla

de Dănuț CIOBANU 

Dezvoltarea rețelelor de gaze naturale din  județul Vaslui a demarat începând cu anul 1993. La această dată, în afara centrelor urbane, în mediul rural există un procent de extindere al infrastructurii de 21%. În anii următori, extinderea se va dubla, iar motorul financiar al acestor investiții este Programul ”Anghel Saligny”. Comuna Grivița, Muntenii de Sus, Văleni și Solești sunt primele UAT-uri care au primit bani pentru rețelele de gaze.

Adrian Tighici, directorul SC Gaz Est Vaslui, a precizat că procentul de dezvoltare al rețelelor de alimentare cu gaze naturale în mediul rural este foarte important la nivel local.

„Este puțin dacă privim în ansamblu, dar este mult în condițiile în care acum peste 20 de ani nu erau gaze în mediul rural. Este un proces care va continua, este într-o dinamică și cu aportul finanțărilor care vin acum pe acele programe cum este Programul Anghel Saligny la nivelul UAT-urilor, pot să vă spun că vom dubla infrastructura. Dacă în acest moment avem circa 500 de kilometri de rețele, în cinci – șase ani se va dubla această infrastructură. În mediul rural vom avea gaze”, a spus Adrian Tighici.

Comuna Grivița este prima comunitate din județul Vaslui care are finanțat un proiect de înființare sistem distribuție inteligent de gaze naturale. Valoarea investiției se ridică la 41.918.789 lei, alocație financiară susținută de la bugetul de stat pentru perioada 2022-2028. Sumele se acordă comunei Grivița prin intermediul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Un al doilea proiect pe gaze aprobat în județul Vaslui vizează comunele Muntenii de Sus, Văleni și Solești. Proiectul este finanțat prin Programul ”Anghel Saligny” și are o valoare de 100.302.873 de lei. În urma acestei decizii, autoritățile publice locale vizate vor semna contractele de finanțare cu Ministerul Dezvoltării. Astfel, poate fi demarată procedura de achiziție publică și, ulterior acesteia, pot fi demarate lucrările de construcții.

Județul Vaslui a primit o alocare de 211.842.757 de lei pentru gazele naturale în cadrul  Programului ”Anghel Saligny”. Până la termenul limită de marți, 26 aprilie, Ministerul Dezvoltării a primit 1.209 cereri de finanțare de la autoritățile locale pentru înființarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de furnizare a gazelor naturale către populație. Cererile de finanțare depuse la nivel național au fost în valoare totală de 57,7 miliarde de lei. Bugetul total al Programului „Anghel Saligny” a fost de 65,5 miliarde de lei, din care doar 7,5 miliarde pentru investițiile în infrastructura de gaze.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: