Home » Local » Campanie derulată de polițiști în școlile din Bârlad. Sloganul acțiuni: „Ia atitudine, spune STOP violenței !”.

Campanie derulată de polițiști în școlile din Bârlad. Sloganul acțiuni: „Ia atitudine, spune STOP violenței !”.

Zilele trecute, polițiștii Biroului Siguranță Școlară și cei ai Poliției Municipiului Bârlad au derulat activități de informare și educativ-preventive, în cinci unități de învățământ de pe raza municipiului Bârlad, sub sloganul “Ia atitudine, spune  STOP violenței !”.

Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, este o prioritate pentru Poliția Română, mai ales că siguranţa şcolară constituie una dintre principalele condiţii pentru existenţa unui învăţământ preuniversitar de calitate.

În acest context, prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi zona adiacentă, constituie o preocupare prioritară la nivelul instituţiilor statului român având atribuţii legale în materie, autorităţi centrale şi locale, poliţie şi jandarmerie, situaţii de urgenţă, toate urmărind prin demersurile lor să vină în sprijinul şcolii, părinţilor şi elevilor.

Principalii parteneri implicaţi în acest proces permanent, activ şi în continuă modelare sunt elevii, părinţii, şcolile, poliţia, precum şi alţi parteneri, fiecăruia dintre aceştia revenindu-i un rol specific, cu atribuţii bine determinate, drepturi, îndatoriri şi responsabilităţi în crearea şi îmbunătăţirea condiţiilor specifice de realizare a unui climat optim de siguranţă şcolară.

La momentul actual,  principalele teme ce preocupă societatea sunt reflectate şi au efecte directe şi indirecte asupra siguranţei în şcoală. Exemplele sunt numeroase, de la alcool şi substanţe interzise, la violenţă şi delincvenţă juvenilă şi, în unele cazuri discriminare.

Activitățile campaniei urmăresc creșterea nivelului de siguranță a elevilor din unitățile de învățământ de la nivelul județului Vaslui și totodată eficientizarea modului de acțiune în domeniul prevenirii violenței fizice și psihologice (bullying) care se manifestă în unitățile de învățământ preuniversitar.

În data de 18 octombrie 2022, polițiștii Biroul Siguranță Școlară și cei ai Biroului de Ordine Publică Bârlad s-au întâlnit cu peste 400 de elevi de învățământul gimnazial din cinci unități de învățământ bârlădene.

Obiectivul vizat prin desfășurarea activităților cu caracter preventiv, este prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise cu violență în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului.

Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să ia atitudine și să spună STOP Violenței!

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*