Fermierii români au acces la noi oportunități de finanțare pentru a face tranziția către agricultura regenerativă
Agreena, cea mai importantă companie de certificare a carbonului din sol, anunță intensificarea operațiunilor în România, a șasea țară din Uniunea Europeană cu cea mai mare suprafață agricolă. Compania oferă fermierilor accesul la un program solid de certificare a carbonului din sol, bazat pe cele mai recente cercetări și standarde din domeniul științific.
Agreena a intrat inițial pe piața românească în 2019, sub numele de Commoditrader, chiar înainte de a dezvolta primul program de certificare a carbonului din sol din Europa, acreditat la nivel internațional. Astăzi, colaborează cu peste 100 de profesioniști orientați către practicile durabile ale fermierilor, având biroul principal în Copenhaga și membri ai echipei operaționale în întreaga Europă. În prezent, Agreena vizează intensificarea activității în România, unde administrează 10% din totalul hectarelor gestionate la nivel european și își propune să sprijine fermierii români în tranziția verde.
AgreenaCarbon este primul program de certificare a carbonului din sol din Europa, care primește o atenție internațională semnificativă, deoarece fermierii pot elimina carbonul din atmosferă și îl pot stoca în solurile lor. Măsurând cantitatea de carbon din sol stocată într-un an de recoltă, Agreena oferă fermierilor certificate care pot fi ulterior vândute pe piața voluntară de carbon, fiecare dintre acestea fiind echivalent cu o tonă de CO2.
„Am remarcat un trend ascendent în România privind tranziția fermierilor de la agricultura convenţională la cea conservativă, reducând intervențiile de la nivelul solului. Fermierii români care își doresc să creeze un context climatic favorabil pentru generațiile viitoare pot obține și beneficii financiare din această activitate prin obținerea de culturi mai bune și vânzarea certificatelor de carbon”, explică Simon Haldrup, CEO și cofondator al companiei de certificare a carbonului din sol, Agreena.
McKinsey & Company estimează că piața creditelor de carbon ar putea ajunge la o valoare mai mare de 50 de miliarde de dolari în 2030. Certificatele de eliminare a carbonului sunt cele mai solicitate, iar soluțiile inovatoare, precum sechestrarea carbonului din sol, vor reprezenta estimativ 65-85% din totalul ofertei de credite.
Potrivit FAO, reabilitarea solurilor agricole degradate poate elimina 51 de gigatone de dioxid de carbon din atmosferă, influențând majorarea producției globale de alimente cu 17,6 megatone pe an.
Adaptându-se tehnicilor reduse de lucrare a solului cu ajutorul agriculturii conservative, fermierii români pot obține venituri suplimentare pentru a susține sustenabilitatea economică a întreprinderii agricole. Agreena creează certificate de CO2, comercializabile și verificate de terți, care aparțin direct fermierului. Acesta poate alege să le păstreze, să le vândă unor organizații instituționale sau private, să le asocieze cu culturile sale sau să colaboreze cu Agreena pentru a obține cea mai avantajoasă ofertă.
„Încă de la început ne-am angajat creșterii profitabilității fermierilor. Este important ca, pe măsură ce statele se îndreaptă către tranziția către practici mai durabile, fermierii noștri să aibă controlul asupra practicilor lor și, de asemenea, să poată culege beneficiile pentru întreaga societate”, explică Simon Haldrup, CEO și co-fondator al Agreena.
Compania daneză încheie la finalul lui 2022 al doilea an de stocare a carbonului, cu o prezență în 14 țări și peste 571.000 de hectare în administrație. Ca urmare a angajamentului său de a accelera tranziția către zero emisii nete de GES, Agreena și-a consolidat poziția de lider global.
###
Despre Agreena
Agreena extinde agricultura regenerativă prin finanțare și tehnologie. Fondatorii Simon Haldrup, Ida Boesen și Julie Koch Fahler au dezvoltat în 2021 unul dintre primele programe de plată a carbonului din sol acreditat la nivel internațional, AgreenaCarbon, unul dintre primele din lume. Platforma AgTech cuantifică valorile de referință ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale fermierilor, aliniate la cele mai recente orientări ale IPCC ale Organizației Națiunilor Unite, și monitorizează și raportează reducerile de GES și emisiile de carbon. Apoi, compania emite certificate de carbon verificate de terți pentru fermieri, care pot fi vândute pe piața voluntară a carbonului. De la lansare, Agreena și-a extins oferta către fermieri din 14 țări din Europa și a achiziționat recent compania de teledetecție în domeniul agriculturii regenerative Hummingbird Technologies, lider mondial. Mai multe informații pe site-ul agreena.com.