Conform unui studiu, copiii care joacă jocuri video au rezultate mai bune la testele de memorie, atenție și de control al impulsurilor
Odată cu dezvoltarea industriei jocurilor video au apărut și îngrijorările cu privire la efectul acestora asupra sănătății mintale, la problemele pe care le ridică din punct de vedere al lipsei interacțiunii și a exercițiilor fizice.
Majoritatea cercetărilor anterioare s-au concentrat pe efectele dăunătoare, asociind jocurile cu depresia și agresivitatea crescută. Dar un nou studiu de amploare, efectuat în SUA și publicat luni în prestigioasa publicație JAMA Network Open, arată beneficiile cognitive asociate cu jocurile video. Autorul principal, Bader Chaarani, profesor de psihiatrie la Universitatea din Vermont, este de părere că studiile efectuate anterior și care arată efectele dezastruoase asupra împătimiților de jocuri video au rezultate limitate de numărul relativ mic de participanți la cercetări.
În studiul finanțat de Institutul Național de Sănătate din SUA, Chaarani și colegii săi au coroborat răspunsurile la sondaj, rezultatele testelor cognitive și imaginile creierului de la aproximativ două mii de copii cu vârsta de nouă și zece ani, care au fost împărțiți în două grupuri: cei care nu au jucat niciodată jocuri video și cei care au jucat trei ore sau mai mult pe zi.
Pe măsură ce au îndeplinit sarcinile, creierul copiilor a fost scanat folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI). Creierul celor care joacă jocuri video a arătat mai multă activitate în regiunile asociate cu atenția și memoria de lucru. “Rezultatele întăresc posibilitatea intrigantă ca jocurile video să ofere o experiență de antrenament cognitiv cu efecte neurocognitive măsurabile”, au concluzionat autorii.