Home » National » Liviu BRĂTESCU Senator PNL Iași: „Războiul româno-român trebuie să înceteze! Nu vom avea dezvoltare în Moldova fără să tragem cu toții în aceeași direcție!”

Liviu BRĂTESCU Senator PNL Iași: „Războiul româno-român trebuie să înceteze! Nu vom avea dezvoltare în Moldova fără să tragem cu toții în aceeași direcție!”

Liviu BRĂTESCU
Senator PNL Iași

Zilele trecute s-a încheiat cea de-a zecea ediție a celui mai important eveniment literar din această zonă a Europei: este vorba despre FILIT, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, organizat de către Muzeul Național al Literaturii Române Iași, finanțat de Consiliul Județean Iași și care beneficiază de înaltul patronaj al Comisiei Europene în România. Alături de Festivalul „George Enescu”, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și de Festivalul Internațional de Film „Transilvania”, TIFF, se numără printre acele încă puține evenimente cu tradiție care ne individualizează în lume, care contează enorm pentru diplomația noastră culturală în plan internațional. Pentru că nu e suficient ca un festival să aibă public în România, el devine cu adevărat valoros pentru promovarea culturii naționale atunci când poate fi alăturat, fără complexe, oricărui alt festival de profil din Europa și din lumea occidentală. FILIT a reușit asta de la prima ediție!

De-a lungul anilor, sute și sute de scriitori români și străini s-au întâlnit la Iași cu publicul cititor din țara noastră, alături de traducători și manageri culturali. O mare sărbătoare care cuprinde, vreme de cinci zile, orașul Iași, cu reverberații la nivel internațional. FILIT a ajuns o carte de vizită atât de puternică, încât marii scriitori ai lumii acceptă astăzi invitația la festival datorită renumelui acestuia. A ajuns să reprezinte în sine o garanție a prestigiului. Nu înseamnă că acesta a fost ferit de furtuni, dar astăzi a ajuns un brand mult prea puternic pentru ca Iașul să-și permită să îl piardă vreodată. Este un exemplu că se poate construi trainic și în România, că putem genera evenimente care să se lupte pentru vizibilitate și pentru invitați de la egal la egal cu oricare alt festival literar de profil din lumea aceasta.

Iașul, spre lauda sa, mai are un eveniment de talie mondială, pe o altă nișă, în organizarea Teatrului „Luceafărul”, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, FITPT. Asemenea FILIT-ului, este parte dintr-o Românie la care însă astăzi doar aspirăm. Nu am reușit, din păcate, să ducem toată țara la nivelul de performanță al FILIT și al celorlalte evenimente enumerate.

În același județ și în același oraș, în urmă cu o săptămână am putut privi fețele pline de entuziasm și, pur și simplu fericire, ale unor copii din comuna Golăiești, aflată la 40 de kilometri de Iași, care au văzut pentru prima dată în viața lor un spectacol de teatru, la „Luceafărul”, „Punguța cu doi bani”. Dacă elevii ieșeni au acces la spectacole de teatru, operă, la concertele Filarmonicii „Moldova” sau la un festival literar de talie mondială, prea mulți dintre tinerii din județul Iași nu se bucură de un asemenea privilegiu. Îl numesc privilegiu, dar el ar trebui să indice strict normalitatea.

În epoca noastră, 40 de kilometri ajung să însemne o distanță insurmontabilă, prin costurile pe care deplasarea le presupune pentru familiile sărace ale elevilor din mediu rural. În Județul Iași există, pe lângă unul dintre cele mai bogate orașe ale României, Municipiul Iași, și unele dintre cele mai sărace comunități din țară. În județul Iași, ca și în județele vecine, ONG-urile încă mai derulează programe de dezvoltare comunitară pe modele implementate în Africa. Să recunoaștem această realitate!

În aceste condiții, ne întrebăm, pe drept cuvânt, unde asigură statul român cu adevărat accesul la educație și la cultură pentru toți cetățenii săi? Răspunsul este, din păcate, inclus în întrebare și îl cunoaștem cu toții.

Una dintre marile ticăloșii post-decembriste a fost aceea că am permis ca Bucureștiul să împartă fondurile pe criterii politice, majoritatea administrațiilor centrale lăsând Moldova ultima. Moldova a fost pedepsită să rămână în urmă, iar la nivel local și regional ne-a lipsit unitatea politică pentru a avansa cauza noastră acolo unde se împart banii. Alături de o regionalizare adevărată, care să reașeze pe criterii juste împărțirea resurselor bugetare, avem nevoie de un moment zero în care noi politicienii, indiferent de partidele politice pe care le reprezentăm, să lăsăm gâlceava și să ne preocupăm strict să punem presiune la București pentru ca Moldova și Iașul să primească ceea ce i se cuvine! Este datoria generației din care și eu provin, generația care astăzi este dominantă în funcțiile de decizie ale statului român.

Vremea discursurilor care cosmetizează realitatea, care încearcă să găsească un dram de bine într-o mare de nedreptate, a trecut! Nici nu le crede nimeni și nici nu au făcut niciodată cinste nimănui! Până la războiul din Ucraina, care să afecteze regiunea noastră, noi am purtat în interiorul acelorași granițe un război noi între noi, ale cărui efecte s-au dovedit a fi devastatoare. Destul!

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*