Home » National »  Siegfried Mureșan: Planul REPowerEU din care România va primi 1,3 miliarde de euro, adoptat în comisiile de specialitate ale Parlamentului European 

 Siegfried Mureșan: Planul REPowerEU din care România va primi 1,3 miliarde de euro, adoptat în comisiile de specialitate ale Parlamentului European 

Poziția Parlamentului European privind Planul „REPowerEU” de reducere a dependenței energetice față de Federația Rusă a fost adoptată astăzi cu largă majoritate de Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare ale Parlamentului.

Rezultatul votului a fost de 80 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 4 abțineri.

„REPowerEU este un nou pilon ce va fi adăugat planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor membre, dedicat investițiilor în domeniul energetic.

România va primi din acest nou fond 1,3 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul European de Redare și Reziliență și Planul „REPowerEU”.

Parlamentul European cere, în poziția adoptată, ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni RepowerEU din planurile de redresare.

De asemenea, poziția Parlamentului prevede finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

Poziția Parlamentului European cuprinde și prevederea ca, după intrarea în vigoare a acestui regulament european la începutul anului următor, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naționale de redresare și reziliență să aibă doar 30 de zile la dispoziție pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenția lor de a accesa aceste fonduri. În cazul în care nu intenționează să acceseze aceste fonduri, statele în cauză vor pierde prioritatea în accesarea fondurilor din componenta de credite.

„Pentru România aceasta este o veste foarte importantă deoarece țara noastră deja și-a anunțat intenția de a accesa toate creditele și, dacă vor rămâne bani nealocați din creditele celorlalte state, vom putea accesa astfel credite suplimentare în condiții foarte bune pentru investiții în domeniul energetic”, a adăugat deputatul european Siegfried Mureșan.

Parlamentul mai solicită ca, în toate statele membre, acest nou pilon să fie elaborat cu implicarea autorităților locale și regionale.

„Autoritățile locale cunosc adesea cel mai bine care sunt nevoile din comunitățile locale, care sunt categoriile de populație și întreprinderile care au nevoie de sprijin suplimentar. Tocmai de aceea, implicarea autorităților locale este esențială”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Următorul pas pentru adoptarea Planului „REPowerEU” îl constituie votul în plenul Parlamentului European. Acesta va avea loc în sesiunea plenară din 9 – 10 noiembrie. După această etapă, vor urma negocierile finale între Parlament și Consiliu pentru adoptarea legislației europene a pilonului RepowerEU.

Background:
Planul „REPowerEU” vizează o serie de măsuri menite să reducă rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia și să accelereze tranziția verde, sporind în același timp reziliența sistemului energetic din Uniunea Europeană.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: