Home » National » Investigație WWF România: Tăierile ilegale au explodat după plafonarea prețului lemnului de foc
Exploatare forestiera

Investigație WWF România: Tăierile ilegale au explodat după plafonarea prețului lemnului de foc

Transporturile ilegale au devenit o normalitate la nici 20 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței care plafonează prețul lemnului de foc la 400 lei/mc. O nouă investigație a WWF arată că SUMAL nu face față valului de ilegalități care s-a abătut asupra pădurilor României.

După intrarea în vigoare a ordonanței, timp de 7 zile am monitorizat video toate transporturile de lemn care ieșeau din pădure în diferite locații din județele Brașov și Sibiu. Rezultatul este sumbru: peste 40% dintre transporturi sunt ilegale.

Fără a avea pretenția unei relevanțe statistice pentru a reflecta imaginea recoltărilor ilegale la nivel național, rezultatele sunt absolut îngrijorătoare, având în vedere faptul că toate locațiile în care am realizat acest eșantionaj nu erau considerate până acum zone de risc în ceea ce privește exploatările ilegale.

Pe măsură ce lemnul de foc este, ironic, tot mai scump și greu de găsit, populația a decis să se descurce pe cont propriu. Din totalul transporturilor de lemn surprinse pe camere, 26% au fost transporturi de lemn de foc (camionete, atelaje) fără documente precum aviz/cod SUMAL. Mai departe, din transporturile care au fost înregistrate in SUMAL, alte 31% au fost identificate ca transporturi neconforme în care am constatat fraudarea declarațiilor privind cantitățile de lemn transportate – supraîncărcări flagrante, cu un volum nedeclarat ajungând pana la 10 mc per transport. Acest mod de operare, prin care este introdus pe piață lemnul recoltat ilegal, este practic îngăduit de breșele din SUMAL 2, breșe recunoscute de autorități dar care în continuare nu sunt soluționate.5

„La începutul anilor 2000, atunci când nivelul tăierilor ilegale a explodat ca urmare a unui proces haotic de retrocedare, politicieni mărunți susțineau că tăierile ilegale ‘sunt mai ieftine’ și mai la îndemână decât împrumuturile de la Fondul Monetar International si că veniturile obținute din recoltările ilegale vor ajuta România să treacă prin tranziție. Astăzi, după același model, pădurile noastre sunt condamnate să plătească factura unei crize energetice gestionate haotic.”

Radu Vlad, coordonatorul proiectelor regionale în domeniul pădurilor la WWF România

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: