Home » National » O caracatiţă din Australia ar putea fi salvarea bolnavilor de cancer

O caracatiţă din Australia ar putea fi salvarea bolnavilor de cancer

O caracatiţă din Australia ar putea deţine răspunsul în lupta cu una dintre cele mai grave forme de cancer, au descoperit cercetătorii. În urma unui studiu internaţional au fost descoperite dovezi conform cărora un compus din veninul caracatiţei kaurna, cunoscută şi sub numele de caracatiţa sudică de nisip, ar putea încetini în mod semnificativ evoluția cancerului.

Conduşi de cercetătoarea Maria Ikonomopoulou, oamenii de ştiinţă au testat proprietăţile antitumorale ale unei game de compuşi din venin reproduşi sintetic. „Am analizat compuşii veninului derivaţi de la diferite animale marine, însă peptida de la caracatiţa sudică de nisip din Australia s-a remarcat în mod specific prin capacitatea sa de a ţinti sigur şi eficient celulele melanomului cu mutaţii BRAF, la modelele pre-clinice”, a explicat ea, scrie Agerpres.

Se speră că aceste descoperiri vor oferi o bază pentru un tratament ţintit, mai puţin toxic, împotriva cancerului. „Este încă foarte devreme. Aceste constatări oferă însă speranţa că această peptidă de caracatiţă poate fi dezvoltată într-un tratament ţintit împotriva cancerului ce poate fi administrat în siguranţă şi în mod eficient chiar şi în doze foarte mari”, a adăugat cercetătoarea.

Oamenii de ştiinţă intenţionează, de asemenea, să afle dacă acest compus are potenţial contra altor tumori cu mutaţii BRAF, inclusiv cele de prostată şi de colon, dar şi împotriva cancerului pulmonar fără celule mici.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: