Home » Administratie » Semnal de alarmă al liberalilor: Bugetul județului Vaslui la opt luni arată o scădere dramatică a cifrelor!

Semnal de alarmă al liberalilor: Bugetul județului Vaslui la opt luni arată o scădere dramatică a cifrelor!

de Dănuț CIOBANU 

Rectificarea a VII-a a bugetului local al judeţului Vaslui a provocat îngrijorare în rândul consilierilor județeni. Reprezentanții opoziției au susținut că cifrele rectificate sunt deosebit de mari și nu există un precedent de execuție bugetară în ultimii ani. Dacă veniturile scad cu 102 milioane de lei, cheltuielile se diminuează cu suma de 114 milioane de lei.

La rectificarea a VII-a din acest an la venituri este prevăzută suma de 494 milioane de lei, iar la cheltuieli 499 milioane de lei. Spre comparație, în anul precedent la venituri era prevăzută suma de 509 milioane de lei, iar la cheltuieli 519 milioane de lei.

Gheorghe Viziteu, consilie PNL, a spus că avem de a face cu o scădere dramatică a cifrelor.

„Suntem abia în octombrie și am ajuns la nivelul din decembrie 2021. Este de așteptat ca rectificările din noiembrie și decembrie să fie în același mod, iar rectificarea bugetară din 2022 să fie și mai abruptă. Este de datoria noastră să privimd această realitate și împreună să încercăm să găsim soluții, să gândim cu cea mai mare responsabilitate problema județului. Avem o scădere dramatică a cifrelor, iar drumul strategic are o însemnată contribuție la aceste cifre”, a spus Gheorghe Viziteu.

Din nefericire, blocarea unor proiecte de investiții finanțate cu fonduri de la Uniunea Europeană (UE) afectează sever bugetul local al județului Vaslui. Impactul financiar este relevat în urma rectificării a VII-a a bugetului local al judeţului Vaslui pe anul 2022.

În primul rând, la partea de venituri, pe lângă alte diminuări de venituri atrage atenția diminuarea sumelor primite de la UE cu suma de 89.384.489 lei.

„Propunerea de diminuare a celor două tipuri de venituri vine în urma analizei stadiului implementării tuturor proiectelor cu finanțare europeană, în urma căreia s-a constatat faptul că ritmul lucrărilor din acest moment nu va permite atragerea, în acest an, de la bugetul de stat și al UE a acestor sume”, se arată în referatul la hotărâre.

În al doilea rând, la partea de cheltuieli, proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014- 2020 se diminuează cu suma de 116.048.438 lei.

„La capitolul „transporturi”, s-a propus diminuarea fondurilor cu suma de 101.445.052 lei la proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014- 2020 (Reabilitare și modernizare drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești). Propunerea de diminuare a fondurilor s-a făcut în urma analizei execuției bugetare până la această dată, la acest capitol”, se mai arată în referatul la hotărâre.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: