Home » Agricultura » Suprafața arabilă scade! Eroziunea și alunecările de teren limitează producțiile agricole

Suprafața arabilă scade! Eroziunea și alunecările de teren limitează producțiile agricole

Analizând repartiţia terenurilor agricole, din judeţul Vaslui, din punct de vedere al categoriilor de folosinţe, rezultă că suprafaţa totală de teren agricol de 401.065 ha este reprezentată: de terenul arabil 72,98%, de păşuni 21,43%, 1,96% fâneţe şi pajişti naturale, vii 2,94% şi 0,69% de livezi.

La nivelul județului  au fost inventariate de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui, un număr de 27 situri potențial contaminate (stații de epurare, ferme avicole, depozit deșeuri), care pot intra în categoriilede situri potențial contaminate descrise în Legea 74/2019 privind gestionarea siturilor potențial contaminate și a celor contaminate.

Conform datelor statistice, se poate observa că suprafaţa agricolă prezintă o uşoară scadere în anul 2021, în special a suprafeţelor de păşuni.

Totodată, pentru perioada 2020 – 2021, se înregistreză o creştere a plantaţiilor pomicole şi o scădere a celor viticole, datorită înfiinţarilor de noi plantaţii şi necesităţii înlocuirii treptate a soiurilor existente prin replantarea unor soiuri noi adaptate schimbărilor climatice.

„Principalii factori limitativi sau restrictivi ai capacităţii de producţie ai solurilor judeţului Vaslui sunt: eroziunea, alunecările de teren, inundabilitatea, acidifierea, compactarea, deficitul de elemente nutritive, sărăturarea, excesul de umiditate din sol, gleizarea și pseudogleizarea, terenurile nisipoase. Nu avem zone contaminate istoric la nivel județului Vaslui, iar situația județeană a siturilor potențial contaminate este actualizată permanent și accesibilă publicului”, se arată în raportul întocmit de reprezentanții APM Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*