altex
LocalSocial

Case fără apărare! Doar 8,45% din locuințele vasluienilor sunt asigurate împotriva cutremurelor

de Dănuț CIOBANU 

Vasluienii nu se arată interesați de asigurarea locuințelor. Polițele active de pe piață au un grad de cuprindere a fondului locativ din județul Vaslui de numai 8,45%.  Cu prime anuale de 10 euro, respectiv 20 de euro, beneficiarii pot avea o asigurare care acoperă trei riscuri naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren. Joi dimineață, un nou cutremur a fost înregistrat în România, mișcarea seismică fiind resimțită și în Moldova.

La data de 30 septembrie 2022, în județul Vaslui erau active un total de 15.056 polițe de asigurare obligatorie a locuinței.

Potrivit datelor prezentate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, daunele plătite de la apariția obligativității asigurării de locuință sunt în valoare de 467.870 de lei.

În cea ce privește cuprinderea în asigurare a fondului locativ existent la nivelul județului Vaslui, polițile active au un grad de cuprindere de 8,45%.

test

Conform datelor statistice, numărul spațiilor recenzate din județul Vaslui se ridică la 141.557 de gospodării, 166.279 locuințe și un număr de 123.175 clădiri. Mărimea medie a unei gospodării în județul Vaslui este de 2,64 persoane/gospodărie (264 persoane la 100 gopodării ale populației). Această mărime este mai mică în mediul urban (2,52 persoane pe o gospodărie), comparativ cu mediul rural (2,71 persoane pe o gospodărie).

Potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor, proprietarii de locuințe sunt obligați să încheie polițe de asigurare obligatorie a locuințelor, suma maximă asigurată fiind de 20.000 euro pentru locuințele tip A și de 10.000 euro pentru locuințele tip B.

Prima anuală obligatorie este de 10 euro, în cazul locuințelor tip B, și de 20 euro în cazul locuințelor tip A. Asigurarea obligatorie acoperă trei riscuri naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren.

În data de 3 noiembrie 2022, la ora 06:50, în România a fost înregistrat un cutremur de 5,4 grade pe scara Richter, a anunțat Institutul Național de Cercetare.

Seismul a fost revizuit de trei ori și a fost resimțit puternic în București, dar și în alte orașe din țară, mai ales la etajele superioare ale blocurilor.

Mișcarea seismică a fost resimțită puternic în România – mai violent în Oltenia și Muntenia, dar și în sudul Moldovei. De asemenea, cutremurul a fost resimțit și în țările vecine (Serbia, Bulgaria, Ungaria) dar și în alte țări din centrul și sudul Europei, precum și în Rusia – până la nord de St. Petersburg.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button