altex
National

Proiect USR: Fără cazinouri în proximitatea școlilor și locurilor de joacă

Deputații USR Filip Havârneanu și Diana Stoica au depus un proiect de lege care interzice deschiderea și funcționarea sălilor pentru jocuri de noroc, în vecinătatea unităților de învățământ și, mai nou, în proximitatea locurilor de recreere pentru copii.

 

Inițiativa legislativă USR vine să modifice Ordonanța nr 77/2009, prin care se dorește ca spațiile în care se desfășoară jocuri de noroc să fie amplasate la o distanță de minimum 300 de metri de unitățile de învățământ, lăcașuri de cultură ori sănătate. “Păcănelele” sunt un exemplu negativ pentru copii, adolescenți, pentru toți elevii care vin la școală și studiază lângă cazinouri. “Jocurile de noroc nu au ce căuta în proximitatea școlilor și nici în apropierea spațiilor de joacă pentru copii! Expunerea minorilor la jocurile de noroc este o problemă care ne privește pe toți ori, pe unde mergem în orașe, aceste săli tronează strident în orice zonă, indiferent de specificul ei, iar proprietarii au acaparat spațiile publicitare promovând obiceiuri atât de nocive care dau dependență. Jocurile de noroc continuă să distrugă viața multor persoane și cu siguranță acesta nu este un model de educație care să fie servit elevilor în comunitățile noastre. Jocurile de noroc nu fac decât să promoveze obiceiuri despre false câștiguri care conduc la tragedii în multe familii”, a declarat Filip Havârneanu.

Deputatul USR a anunțat, de asemenea, că alături de colegii săi parlamentari, Diana Stoica și Beniamin Teodosiu, lucrează la un pachet mai amplu de legi pe această temă și că proiectul depus acum este primul pas spre reglementarea jocurilor de noroc și spre protejarea cetățenilor de patima cu care pierd banii la aparate.

“Noi trebuie să avem grijă ca generațiile următoare să aibă informațiile să ia niște decizii mai bune, nu să vadă, zi de zi, în jurul școlilor păcănele”, a precizat Diana Stoica, deputat USR și membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților.

test

“Am depus interpelări prin care am cerut o expunere a activităților statului pentru combaterea dependenței de „gambling”. Asociațiile ne-au comunicat că statul, deși are o instituție abilitată și un buget generos, nu le oferă sprijin și nu colaborează pentru a activa împreună în ajutorul jucătorilor care ajung să fie victimele propriilor vicii. Proiectul vine să corecteze o situație ușor scăpată de sub control în ultimii ani. Jocurile de noroc nu au nicio legătură cu educația și nu sunt ceea ce vrem să le oferim generațiilor viitoare ca variantă de succes. E deranjant să existe câte un „Las Vegas” lângă poarta școlii”, a mai adăugat Filip Havârneanu.

Conform statisticilor, în țară, mulți români au ajuns să se sinucidă din cauza jocurilor de noroc, iar datele de cercetare arată că, 40% dintre dependenți au, la un moment dat, o tentativă de a-și pune capăt zilelor. Psihologii apreciază că jocurile de noroc acționează asupra creierului în moduri foarte asemănătoare cu drogurile. Organizația Mondială a Sănătății a introdus dependența de jocuri de noroc pe lista afecțiunilor mintale. Republica Moldova a interzis orice formă de publicitate la jocurile de noroc, considerând că aceasta exploatează sărăcia și vulnerabilitățile populației. În 2019, 30% dintre băieții de 15 ani din România încercaseră măcar o dată să joace, mult peste media europeană.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button