altex
National

IGSU a dat amenzi de 1,3 milioane de lei în 312 locații destinate divertismentului pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor

În acest sfârșit de săptămână (25-27.11.2022), la nivel național, pompierii militari au gestionat 3.800 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea a constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 3.272 de solicitări, 3.309 persoane fiind asistate de către pompierii salvatori.

Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 143 de incendii, precum și în alte 380 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea de persoane sau animale, distrugerea muniției neexplodată etc.

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la de accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, 3 persoane și-au pierdut viațaîn județele Bihor și Prahova.

De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 15 persoane aflate în dificultate.

Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:

test

O intervenție complexă a avut loc vineri, în municipiul București, unde echipajele operative au acționat pentru stingerea flăcărilor izbucnite la un apartament dintr-un bloc de locuințe. La sosirea forțelor de intervenție, arderea se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum. Pe timpul acțiunii de stingere șase persoane au fost evacuate, iar o persoană se afla în stop cardio-respirator. Colegii noștri au aplicat manevre de resuscitare, dar fără rezultat. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, fără a fi înregistrate alte victime.

O misiune care a presupus efort susținut din partea pompierilor militari din județul Galați  a avut loc sâmbătă, în localitatea Vânători, unde echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un restaurant. Ajunse la fața locului, echipajele operative au constatat că flăcările se manifestau violent, cu flacără deschisă și
degajări mari de fum, pe o suprafață de aproximativ 5.000 mp. După mai multe ore de luptă cu focul, salvatorii au stins incendiul fără a fi înregistrate victime.

O intervenție care a presupus efort susținut din partea echipajelor operative a avut loc pe parcursul zilei de duminică, în județul Suceava, localitatea Plutonița, unde pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unui incendiu la o casă. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta violent, generalizat, la nivelul casei și a unor anexe gospodărești, cu pericol de propagare la vecinătăți. Pe timpul misiunii, echipajul SMURD a acordat asistență medicală pentru o victimă, ulterior aceasta a fost transportată la spital. După mai multe ore de luptă continuă cu focul, incendiul a fost lichidat. Flăcările au izbucnit din bucătăria locuinței, cel mai probabil din cauza jarului sau scânteilor căzute din soba cu acumulare de căldură.

Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință! Nu întotdeauna intervenția rapidă a pompierilor conduce și la salvarea bunurilor sau a vieții, iar dovadă stau situațiile menționate anterior. Important este să nu ajungeți în aceste situații, iar sfatul nostru este să respectați câteva măsuri simple de prevenire a incendiilor.

Pentru a evita astfel de situații, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.

În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

 

SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button