Situaţia la frontieră, în luna noiembrie
În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – în luna noiembrie, poliţiştii de frontieră, independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate, au reţinut în vederea confiscării aproximativ 1,6 milioane pachete cu ţigări, în valoare de aproximativ 28 milioane de lei, echivalentul a peste 5,6 milioane de euro.
Referitor la valorile de trafic înregistrate în luna noiembrie 2022 în punctele de trecere a frontierei de la nivelul întregii ţări, acestea au fost de aproximativ 4,1 milioane treceri persoane (2,99 milioane cetăţeni UE și 1,11 milioane cetăţeni non UE), dintre care 1.990.000 pe sensul de intrare și 2.110.000 pe sensul de ieşire, precum şi peste 1,2 milioane mijloace de transport.
Cu ocazia controlului de frontieră, în luna noiembrie, poliţiştii de frontieră nu au permis intrarea în România unui număr de 557 cetăţeni străini, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară. Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în ţară au fost: nu posedau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere, respectiv nu deţineau o viză valabilă sau un permis de şedere valabil.De asemenea, nu s-a permis ieşirea din ţară unui număr de 439 cetăţeni români şi cetăţeni străini, din diferite motive legale.
Totodată, în perioada analizată, poliţiştii de frontieră au constatat 1.683 de fapte ilegale (782 infracţiuni şi 901 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, prin care a fost încălcată legislaţia română. Din numărul total de infracţiuni – 782 – cele mai multe au fost înregistrate în domeniile: trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei (354), trafic de migranți (37), fals și uz de fals (92), precum şi contrabandă și fraudă vamală (37).
Poliția de Frontieră Română cooperează cu toate structurile cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii infracţionalităţii transfrontaliere (Poliţia Română, DGV etc.) măsurile adoptate la frontieră împotriva persoanelor aflate în atenţia autorităţilor fiind luate în conformitate cu legislaţia europeană în materie.
EXEMPLE:
- Țigări de contrabandă în valoare de 1,5 milioane lei, identificate într-un automarfar în Mehedinți
În data de 26.11.2022, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Mehedinți, au depistat, în localitatea Malovăț, un ansamblu rutier condus de un bărbat de cetățenie bulgară, în care se aflau 555.000 pachete țigări, fără marcaje fiscale.Țigările, în valoare totală de 1.500.000 de euro și automarfarul au fost ridicate în vederea confiscării, în cauză fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.
Cetățeanul bulgar a fost reținut pentru 24 de ore, pentru cercetări privind sărvârșirea infracțiunii de contrabandă.
- Țigări de contrabandă de peste 1,4 milioane euro depistate în județul Dolj
În data de 27.11.2022, poliţiştii de frontieră doljeni au depistat, în urma misiunilor desfăşurate în zona de competenţă, o remorcă frigorifică încărcată cu aproximativ 420.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de peste 1,4 milioane de euro. Cercetările în cauză sunt desfăşurate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Calafat.
Ca urmare a verificărilor, a fost identificat un cetățean roman față de care a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată în faţa instanţei cu propunere de arestare preventive, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.Cantitatea de 420.000 pachete de țigări de contrabandă, camionul şi remorca frigorifică au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor şi lăsate în custodia Biroului Vamal Slatina.
- Deșeuri oprite de la intrarea în țară în PTF Petea
În data de 26.11.2022, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, au fost oprite de la inrarea în țară, peste 34 de tone de deșeuri, constând în produse second-hand din textile, mobilă, electrocasnice uzate, dar și plastic și cauciuc.Cantitatea de deșeuri a fost depistată în două automarfare înmatriculate în România care transportau mărfurile de la firme din Germania pentru societăți din județele Iași și Neamț.
În ambele situații, existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestor transferuri de deșeuri, a fost solicitat sprijin autorizat reprezentanților Gărzii de Mediu Satu Mare, care au stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României, întrucât nu există documente necesare importului de deșeuri. În acest sens, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a bunurilor transportate, fiind înapoiate pe teritoriul maghiar.
- Produse contrafăcute descoperite în containere sosite în Portul Constanța
În data de 08.11.2022, o echipă comună formată din polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Sud Agigea a efectuat controlul fizic asupra unui container încărcat cu bunuri, sosit din China în care au descoperit peste 21.000 de produse, susceptibile de a fi contrafăcute.
În fapt, este vorba despre 4.460 accesorii telefoane mobile (huse, căști și încărcătoare), 6.650 jucării și 9.980 articole de vestimentație, susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ale unor mărci cunoscute, estimate la valoarea de aproximativ 4.000.000 lei, dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă. Acestea au fost ridicate în vederea expertizării şi continuării cercetărilor privind punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, la finalizare urmând a fi luate masurile legale.
- Doi barbați urmăriți pentru infracțiuni contra proprietăţii, depistați în PTF Rădăuți Prut
În data de 10 noiembrie 2022, poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut au depistat şi reţinut doi bărbaţi cu cetăţenie R. Moldova, căutaţi de autorităţile din Germania pentru săvârşirea de infracțiuni contra proprietăţii, pe teritoriul acestui stat.Aceștia călătoreau ca pasageri într-un autovehicul înmatriculat în România, iar la controlul de frontieră, s-a constatat că pe numele celor doi este emisă o alertă de punere în aplicare a unor mandate de arestare de către autorităţile germane, la data de 07.10.2022, aceştia fiind cercetaţi pentru săvârşirea de infracțiuni contra proprietăţii, infracţiuni săvârşite pe teritoriul Germaniei, respectiv, în luna decembrie a anului 2021, ar fi pătruns în locuinţa unui cetăţean german, de la care, folosind forţa şi sub diferite ameninţări au obţinut locaţia seifului precum şi codul de la acesta.Din seif au sustras bijuterii, un ceas Rolex şi sume de bani numerar, în valoare totală de peste 270.000 de euro.
Persoanele în cauză a fost predate unei echipe operative din cadrul I.P.J. Botoşani în vederea luării măsurilor legale ce se impun.
- Autoturism căutat de autoritățile din Belgia, descoperit în P.T.F. Giurgiu
La data de 23.11.2022, în jurul orei 20.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, un cetăţean bulgar, în vârstă de 48 de ani, aflat la volanul unei autoutilitare, înmatriculată în Bulgaria. Acesta transporta pe platformă un autoturism, marca Porsche, model Panamera, an de fabricație 2017. Cu ocazia efectuării verificărilor, polițiștii de frontieră giurgiuveni au constatat faptul că autoturismul tractat, se află în atenția autorităților din Belgia, figurând ca bun căutat pentru confiscare.
Şoferul autoutilitarei a declarat poliţiştilor că nu avea cunoştinţă despre faptul că autoturismul se află în litigiu, el efectuând transportul acestuia din Belgia în Bulgaria.Bunul sus-menționat, estimat la o valoare de 400.000 lei, a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor.
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracţiunii de „tăinuire”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 270, alin. 1 din Codul Penal.