Home » Agricultura » DAJ Vaslui primește cereri de la fermieri! Verde de la Comisia Europeană pentru despăgubiri în agricultură

DAJ Vaslui primește cereri de la fermieri! Verde de la Comisia Europeană pentru despăgubiri în agricultură

Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care a fost instituită o schemă de ajutor de stat sub forma de grant, în valoare totală de 365.638.260 lei, destinată producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de secetă pedologică în cursul anului 2022. În procesul de evaluare a ajutorului de stat, Comisia Europeană a consemnat faptul că sunt necesare mai multe modificări.

Printre altele, în cazul producătorilor agricoli care sunt și beneficiari ai măsurii 17.1  din PNDR 2014 -2020 pentru primă de asigurare la secetă, care au încasat sume de la firmele de asigurare reprezentând despăgubiri pentru secetă calculate per ha, anterior datei de depunere la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) a cererilor de solicitare a grantului, aceștia sunt obligați să menționeze în cererile de plată, la secțiunea declarații și angajamente, sumele primite de la societățile de asigurare, iar DAJ verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute, stabilesc, după caz, sumele cuvenite beneficiarilor, efectuează plățile către aceștia, sau sumele de restituit cu plata dobânzii aferentă pieței.

„Noi primim cereri de la producătorii agricoli până în data de 12 decembrie, inclusiv. Cererea trebuie să fie însoțită de copia procesului verbal de costatare a pagubelor, o copie a cererii unice de plată de la APIA, un extras de cont bancar”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

În urma evaluărilor realizate de specialiștii din cadrul DAJ Vaslui, valoarea estimativă a pierderilor se ridică la suma de 60.956.895 lei. DAJ Vaslui a întocmit un raport sinteză privind gradul de afectare al culturilor, pe care l-a transmis Ministerului Agriculturii.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*