Home » Local » Vasluienii de la sate nu se tem de scumpiri! Gospodarii se bazează pe agricultura de subzistență

Vasluienii de la sate nu se tem de scumpiri! Gospodarii se bazează pe agricultura de subzistență

de Dănuț CIOBANU 

Vasluienii care trăiesc în mediul rural s-au adaptat la caruselul scumpirilor din ultima perioadă. Oamenii sunt învățați cu greul și pentru a face față majorărilor de prețuri au redus consumul de energie electrică, gaze, lemne etc. De mare ajutor în comunitățile rurale este agricultura de subzistență. Țăranii cresc animale, păsări și au cu ce se alimenta, fără a fi nevoiți să facă cumpărături din marile magazine. 

Ioan Todirașcu, primarul comunei Oșești, a spus că cetățenii nu prea s-au plâns până în prezent de majorările de prețuri. Mulți țărani și-au redus consumul la energie și alte utilități conform posibilităților financiare și se alimentează din ceea ce produc în gospodăriile proprii.

„Oamenii s-au învățat cu toate majorările de prețuri. Spun că vor consuma mai puțin și vor plăti mai puțin pentru a trece de această perioadă grea. Suntem la țară și mai are omul în curte un porc, o pasăre, care vrea să muncească un pic, care nu, nu are”, a spus Ioan Todirașcu.

În această perioadă cu scumpiri în lanț, pensionarii vasluieni au nevoie de un ajutor material consistent pentru a putea face față nevoilor zilnice. În primul rând, bătrânii doresc să beneficieze de consultații medicale gratuite pentru că, în prezent, ei plătesc aceste consultații la medicii de specialitate. Tocmai de aceea, pensionarii doresc consultații gratuite la ochi, urechi, inimă etc.

Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că se dau aceste bilete de tratament, însă toată lumea se înghesuie să meargă la tratament în lunile de vară, însă pot merge în stațiuni la munte sau la mare și în perioada sezonului rece.

O altă doleanță a pensionarilor este cea legată de biletele de transport.

„Aceste bilete se dau după vârsta de 70 de ani, dar ar trebui să dea aceste bilete cum a ieșit omul la pensie. Aceste bilete care nu sunt folosite ar trebui să fie decontate cu ceva, cu bani sau alimente”, a spus Gheorghe Iacob.

Reamintim că peste jumătate din pensionarii sistemului public de pensii din județului Vaslui au beneficiat de ajutorul financiar acordat de Guvernul României. Mai exact, din categoria persoanelor vulnerabile care au avut nevoie de un sprijin excepțional în iarna anului trecut au făcut parte 56.623 de pensionari. Suma totală care a fost acordată pensionarilor vasluieni ca ajutor financiar în luna ianuarie 2022 s-a ridicat la 60.984.942 lei.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: