Home » National » Deputații au votat legea ce elimină necesitatea dosarului cu șină în instituțiile publice

Deputații au votat legea ce elimină necesitatea dosarului cu șină în instituțiile publice

Instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară dosar cu șină sau orice alt obiect de papetărie pentru a furniza un serviciu public, legea care interzice acest lucru fiind votată azi.

”Grupul Partidului Naţional Liberal susţine orice demers de simplificare la nivelul administraţiei centrale şi locale. Este modelul de gândire liberală pe care mereu ni l-am asumat. Propunerea colegului Sebastian Burduja de a extinde şi la nivelul entităţilor de utilitate publică reprezintă un pas de normalitate. Am depus, însă, un amendament care să ne aducă mai aproape de proceduri mai eficiente în folosul cetăţenilor. Vă propun astăzi să eliminăm împreună din arsenalul de instrumente birocratice dosarul cu şină. Un simbol al relaţiei inegale dintre stat şi cetăţean. Dosarul cu şină trebuie să dispară! Șina înseamnă libertatea nelegitimă a statului de a solicita orice act, util sau nu, la orice moment şi fără explicaţii. Două lamele de tablă închid şi deschid universul birocraţiei româneşti de zeci de ani de zile. Dosarul cu şină trebuie să dispară împreună cu tot ceea ce înseamnă el la nivelul administraţiei, al comunităţii şi, de ce nu?, al metaforei. Categoric, interzicerea dosarului cu şină nu va rezolva instantaneu problemele de fond… chiar de mentalităţi. Va trebui să mergem mai adânc, la cauze, şi va trebui să găsim soluţii actuale. Eroarea pe care am face-o ar fi să găsim soluţii-înlocuitor. Lucrul bun pe care va trebui să îl realizăm cât mai curând este cel al regândirii întregii platforme digitale unde se petrec interacţiunile dintre stat şi cetăţean. Votul de azi va consfinţi trimiterea la reciclare a cartonului şi a fierului din dosar, dar, mai mult decât atât, va avea semnificaţia faptului că suntem pregătiţi să ne despărţim de evul mediu birocratic care descurajează orice orizont de dezvoltare”, a declarat deputatul PNL George Tuţă.

 

 

Prevederile se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile de angajare, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice. Totodată, dacă există situații în care o instituție publică cere copii fizice pentru anumite acte, altele decât cele emise tot de către autorități publice, acea instituție este obligată să asigure gratuit fotocopierea documentului.

Dacă, de exemplu, instituțiile vor cere o copie a buletinului, aceasta va putea fi trimisă și pe e-mail. “Instituțiile au obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată”mai prevede un amendament admis la noua lege.

Totodată, se introduce obligaţia eliminării cerinţei de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent. De asemenea, atunci când o instituție va cere completarea unei cereri, aceasta va fi obligată să pună la dispoziție aceste cereri și pe site-ul propriu, nu doar fizic pe hârtie la sediul instituției respective

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: