Home » Administratie » Bani pentru primării! Mai multe UAT-uri vor primi ajutor financiar de urgență din partea CJ Vaslui

Bani pentru primării! Mai multe UAT-uri vor primi ajutor financiar de urgență din partea CJ Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Comunitățile aflate în situații de extremă dificultate vor primi în total suma de 1.000.000 de lei. Banii sunt alocați pentru finanțări de proiecte locale, cofinanțare la proiecte cu finanțare nerambursabilă precum și pentru acoperirea unor cheltuieli de funcționare. Lista este următoare: Huși – 200.000 lei; Ciocani – 200.000 lei; Dodești – 150.000 lei; Grivița – 150.000 lei; Puiești – 150.000 lei și Ștefan cel Mare – 150.000 lei.

Rectificarea a IX-a a bugetului local pe anul 2022 cuprinde la partea de cheltuieli totale suplimentarea fondurilor cu sumă de 786.100 lei. Cheltuielile de personal se diminuează cu suma de 86.950 lei, cheltuielile cu bunuri și servicii se suplimentează cu suma de 999.520 lei, fondul de rezervă bugetară la dispoziția autorităților locale se diminuează cu suma de 1.000.000 lei etc.

Reamintim că la rectificarea a VII-a a bugetului local, consilierii liberalii au acuzat conducerea Consiliului Județean (CJ) Vaslui că „aruncă banii pe geam”, în cazul finanțării Zilelor municipiului Huși. Consilierii din opoziție s-au arătat indignați deoarece pentru comuna Boțești nu se găseasc fonduri, iar Hușul a primit 200.000 de lei.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus consilierilor din opoziție că sunt asigurate cofinanțările la proiecte pentru ca UAT-urile să atragă fonduri.

„Altceva nu facem, că nu sunt bani. Până la sumele de echilibrare care vor fi obținute ca urmare a noului an bugetar sau pentru echilibrarea în urma rectificării de la finalul anului. UAT-urile au primit săptămâna trecută câte 200.000 de lei de la Guvern pentru cheltuieli. Altceva nu ne angajăm, că nu mai avem. Dacă sunt UAT-uri care nu pot închide proiecte din cauza lipsei de bani, atunci îi vom ajuta ”, a explicat Buzatu.

Liviu Iacob, consilier PNL, a replicat că se încearcă o finanțare pe sub masă a UAT-urilor.

„Acum e vorba de Huși. Ca de obicei, aruncați banii pe geam. Ne-ați spus că avem un parteneriat pentru Zilele municipiului Huși. Această finanțare trebuia dată înainte de a fi Zilele Hușului. Prezența dumneavoastră pe scenă și hora în fața hușenilor ne costă întregul județ 200.000 de lei, pentru a plăti cele mai scumpe formații de pe piață”, a spus Liviu Iacob.

În urma rectificării bugetare pe lângă municipiul Huși au mai pirmit bani comuna Codăești – 200.000 lei; comuna Perieni – 200.000 lei; comuna Pușcași – 50.000 lei.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*