Home » National » Vârsta minimă de obținere a permiselor de conducere pentru categoriile C și CE scade la 18 ani

Vârsta minimă de obținere a permiselor de conducere pentru categoriile C și CE scade la 18 ani

Conform președintelui interimar al Senatului, legea adoptată astăzi de Parlament are rolul de a combate lipsa șoferilor profesioniști de pe piața muncii, fiind adoptată la solicitarea Uniunii Naţionale a Transportatorilor. “România are un deficit estimat de șoferi profesioniști de aproximativ 71.000 de posturi”, a mai transmis Alina Gorghiu.

În categoria de permise auto C intră autovehiculele (altele decât cele din categoria D) a căror masă totală maximă autorizată depășește 3.500 de kg. Categoria CE este reprezentată de ansamblul de vehicule constând dintr-un autovehicul trăgător din categoria C și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg.

Noile modificări oferă cadrul legal necesar reducerii vârstei minime de obținere a unui permis de conducere pentru categoria C, CE, de la 21 de ani la 18 ani, respectiv de la 24 ani la 21 ani pentru categoriile D, DE, titularilor unui permis de conducere categoria B cu condiția obținerii unui «certificat de competență profesională»(CCP)”, a anunţat președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.
În prezent, 17 țări din Europa au introdus deja astfel de modificări privind vârsta minimă pentru categoriile C, CE, respectiv D, DE. Printre aceste țări se numără Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Croația, Ungaria, Irlanda, Lituania Olanda, Polonia, Cehia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Marea Britanie”, a declarat Alina Gorghiu.

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*