Home » Local » Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui demarează o acţiune de depistare activă a tuberculozei la nivelul județului

Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui demarează o acţiune de depistare activă a tuberculozei la nivelul județului

 

Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui demarează o acţiune de depistare activă a tuberculozei la nivelul județului, în cadrul programului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, iniţiat de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Fundația Romanian Angel Appeal.

Proiectul se derulează la nivel național în 11 județe: Vaslui, Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava și Tulcea.

Din județul Vaslui au fost selectate, până în prezent, următoarele localități: Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești, Murgeni, Berezeni, Bunești –Averești, Ivănești, Drânceni, Găgești, Poienești, Pochidia, Stănilești și Zăpodeni.

Prin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei.

TESTAREA ESTE GRATUITĂ!

Programul vizează efectuarea screening-ului la aproximativ 3.000 de persoane în perioada decembrie 2022-februarie 2023, prin deplasarea unor echipe mobile, cu personal din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Județeană Vaslui, Dispensarului TBC și rețelei de asistențǎ medicalǎ comunitarǎ de pe raza loalitǎților vizate, iar probele de spută vor fi lucrate de cǎtre laboratoarele BK din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, respectiv Spitalului Municipal de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad.

Persoanele vizate în cadrul acestui screening sunt:

  • persoane din comunități vulnerabile de pe raza localităților selectate, cu vârsta peste 18 ani;
  • persoane aparținând unor categorii sociale defavorizate, cu acces scăzut la îngrijiri medicale;
  • persoane care trăiesc în comunități izolate, comunități entice;
  • familii numeroase care locuiesc în aceeaşi gospodărie;
  • persoane care trăiesc în condiții precare de igienă sau la limita sărăciei;
  • persoane fără adăpost;
  • alte grupuri vulnerabile sau marginalizate cu acces limitat la asistență medicală;
  • refugiați din Ucraina, cu vârsta peste 18 ani.

 

Menționăm faptul că în  momentul  examinării  este  necesar ca persoanele eligibile  să  prezinte  o  copie   a cărții     de  identitate.

Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, vor fi trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și vor beneficia de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.

 

 

 

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV

VLADA MIHAELA

 

 

 

 

 

 

 

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*