Home » National » UAIC a inaugurat Casa Universitarilor

UAIC a inaugurat Casa Universitarilor

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat joi, 15 decembrie 2022, începând cu ora 17.00, un eveniment de inaugurare a Casei Universitarilor, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, refuncționalizare și modernizare a imobilului, care este și monument istoric. La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, Înaltpreasfinţitul TEOFAN – Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, conf. univ. dr. Igor ȘAROV, Rector al Universității de Stat din Moldova, prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, Președintele Senatului UAIC, Petru-Bogdan COJOCARU – Prefectul Judeţului Iaşi, Costel ALEXE – Președintele Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai CHIRICA – Primarul Municipiului Iaşi, prorectori, decani, cadre didactice și studenți ai UAIC. 

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, a declarat: „Este o bucurie să constatăm finalizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a Casei Universitarilor din Iași, componentă a Universității noastre. Redăm Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, redăm Iașiului universitar un simbol la care se raportează atâtea generații, un lăcaș de cultură, de polarizare a comunității academice, de colocviale și colegiale confruntări ale spiritului liber, o clădire istorică, ce întregește patrimoniul UAIC. Nu este vorba numai de patrimoniu, ci de un spațiu al spiritului, un loc în care ne vom regăsi și vom completa paleta activităților academice”.

Inaugurarea a început cu ceremonia de Șfințire a Casei Universitarilor, oficiată de Înaltpreasfinţitul TEOFAN – Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, prof. univ. dr. pr. Ion VICOVAN, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă și prof. univ. dr. pr. Cristinel TEŞU, Prodecanul  Facultății de Teologie Ortodoxă. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul TEOFAN – Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a transmis o urare: „Să fie această Casă loc de întâlnire, loc de dialog, loc de decizii curajoase și frumoase pentru binele cetății noastre, pentru binele Moldovei, pentru binele studenților de aici și de pretutindeni”.

Au mai luat cuvântul Petru-Bogdan COJOCARU – Prefectul Judeţului Iaşi, Costel ALEXE – Președinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai CHIRICA – Primarul Municipiului Iaşi, prof. univ. dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, Președintele Senatului UAIC, conf. univ. dr. Igor ȘAROV, Rector al Universității de Stat din Moldova și prof. univ. dr. Ionel MIRON, professor emeritus al UAIC. 

Evenimentul a cuprins și o serie de momente artistice susținute de Corala „UNIVERSITAS” a UAIC, Andreea ROMILA, absolventă a UAIC, Iulian CANAF, student al UAIC și studenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Inaugurarea a fost transmisă în direct pe canalul de YouTube al Universității și poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=o06Q9_jxnkc

Prin inaugurarea Casei Universitarilor, UAIC a finalizat proiectul de reabilitare și modernizare a acestui imobil monument istoric. Proiectul a demarat în aprilie 2016, prin obținerea Certificatul de Urbanism nr. 988. În septembrie 2017, s-a semnat contractul de servicii proiectare și asistență tehnică iar în septembrie 2018, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut Autorizația de Construire nr. 990. Vineri, 1 noiembrie 2019, a fost semnat contractul de executare a lucrărilor, care au demarat pe 21 noiembrie 2019 și au durat aproape trei ani. Lucrările au constat în restaurarea integrală atât a clădirii principale, cât și a anexelor, grădinii și pivniței. 

Casa Universitarilor din Iaşi (Casa Canta) este o clădire de patrimoniu construită în jurul anului 1800 de Iordache Cantacuzino. Clădirea a fost refăcută de fiul acestuia, logofătul Nicolae Canta, iar din anul 1947 intră în administrarea Universității, având destinaţia de cantină – restaurant pentru profesorii UAIC. Începând cu 17 ianuarie 1951, Casa Universitarilor este proprietatea UAIC. Mai apoi, în anul 1998, o societate comercială obține un Ordin al M.E.N., care îi permite acestei societăți să desfășoare activităţi de producere şi comercializare a mărfurilor alimentare, tip restaurant şi prestări de servicii. După aproape 17 ani, la data de 16 aprilie 2015, UAIC a redobândit posesia Casei Universitarilor.

Imobilul are un etaj şi 7 încăperi, anexe de aproximativ 600 mp., o pivniță de aproximativ 200 mp. şi aproape 5.000 mp. de grădină. În spațiul de la parter este amenajat un restaurant, în timp ce sălile de la etaj sunt destinate organizării de manifestări culturale și științifice. 

Investiția în lucrările de reabilitare, refuncționalizare și modernizare a Casei Universitarilor a fost de 11.431.181,47 lei cu TVA, fonduri provenite din venituri proprii ale UAIC. 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*