Home » Local » Hoții de lemne i-au cu asalt pădurile! Amenzi și material lemnos confiscat

Hoții de lemne i-au cu asalt pădurile! Amenzi și material lemnos confiscat

Poliţiştii Secției 4 Poliție Rurală Huși, din cadrul Poliției Municipiului Huși, au reținut doi bărbați, în vârstă de 43, respectiv 53 de ani, din municipiul Huși, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept și furt de material lemnos. 

Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Huși au documentat și probat activitatea infracțională a doi bărbați din comuna Hoceni, județul Vaslui, bănuiți de comiterea infracțiunilor de tăierea fără drept și furt de material lemnos, în noaptea de 18/19 decembrie 2022, în localitatea Barboși, comuna Hoceni.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii vasluieni au stabilit faptul că, în noaptea de 18/19 decembrie 2022, persoanele bănuite de comiterea infracțiunii s-ar fi deplasat în localitatea Barboși, comuna Hoceni și, dintr-o parcelă a Cantonului Silvic Barboși, ar fi tăiat, sustras, transportat și depozitat material lemnos, în vederea valorificării, la domiciile acestora.

În urma celor două percheziții domicliare dispuse în cauză, polițiștii hușeni au depistat și ridicat, în vederea cercetării, o cantitate de 2,40 metri cub de material lemnos.

Prejudiciul cauzat în urma comiterii infracțiunii este estimat la 1.700 de lei.

În cursul zilei de 19 decembrie 2022, ca urmare a administrării probatoriului, față de bărbații cercetați a fost luată măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore. Aceștia urmează a fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, cu propunerea dispunerii unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbaților.

În ultima lună, poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Vaslui, alături de polițiști din structurile de ordine publică, împreună cu structurile partenere instituțional, au organizat 15 acțiuni pe raza județului Vaslui pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 13.000 de lei.

De asemenea, au fost depistatată și ridicată cantitatea de  35,4 metri cubi de material lemnos și s-a constatat și săvârșirea a 6 infracțiuni prevăzute de Codul Silvic, legea nr. 46 din 2008, respectiv ”tăierea fără drept și furt de material lemnos”.

Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de  expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal, se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.

Activitățile de control ce vizează tăierea, transportul și deținerea de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii vasluieni în mod curent și vor continua în perioada următoare.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*