Home » Administratie » Unde nu a dat Buzatu, a dat Ciucă! Guvernul a alocat bani la UAT-urile pentru care liberalii au tot depus fără succes amendamente

Unde nu a dat Buzatu, a dat Ciucă! Guvernul a alocat bani la UAT-urile pentru care liberalii au tot depus fără succes amendamente

de Dănuț CIOBANU 

Mai multe primării din județul Vaslui au primit sume de bani de la Guvernul României. Printre aceste comunități se numără orașul Negrești și comunele Crețești, Dimitrie Cantemir, Tăcuta etc. De fapt, aceste sunt exact comunele pentru care liberalii au cerut insistent fonduri, însă conducerea CJ-ului a respins în bloc toate aceste propuneri.

Guvernul a alocat în ședința de ieri suma de 800 mii de lei mai multor UAT-uri din județul Vaslui. Lista cu primăriile care au primit fonduri este următoarea: Negrești – 200 mii lei; Băcani – 100 mii lei; Codăești – 100 mii lei; Crețești – 100 mii lei; Dimitrie Cantemir – 100 mii lei; Tăcuta – 200 mii lei.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a alocat la nivel național 1.023.630.000 de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru 2.890 de unități administrativ-teritoriale.

Fondurile au fost alocate la solicitarea autorităților locale, prin Instituțiile Prefecților și Consiliile Județene din fiecare județ, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare ale autorităților administrației publice locale, cheltuieli care necesită a fi efectuate până la sfârșitul anului 2022.

Prin proiectele de hotărâre transmise s-au solicitat sume pentru unitățile administrativ-teritoriale pentru care nu a fost posibilă, din bugetele proprii, finanțarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate, precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public şi întreţinerea acestuia, salubritate etc.), cofinanțarea proiectelor, plata combustibilului pentru asigurarea încălzirii unităților școlare, asigurarea cu energie termică, plata unor corecții financiare, sentințe, cheltuieli de capital, precum şi alte cheltuieli neprevăzute.

Practic, prin această alocare, primesc bani unele comune pentru care consilierii județeni liberali au cerut insistent fonduri de la Consiliul Județean (CJ) Vaslui, însă nu au primit nimic.

La ultima ședință a CJ Vaslui, consilierii opoziției nu au avut succes nici cu amendamentele depuse în cazul proiectului privind repartizarea banilor din impozitul pe venit încasat suplimentar pentru anul 2022.

Consilierii liberali au cerut ca pe lista UAT-urilor care primesc fonduri să fie inclusă și comuna Crețești cu suma de 80.000 de lei, bani care ar urma să fie folosiți la o serie de proiecte privind modernizarea infrastructurii rutiere. Pentru a acoperi financiar și această alocare, consilierii liberali au propus diminuarea sumelor destinate celorlalte comune.

„Propun colegilor să voteze acest amendament. Comuna Crețești a fost vitregită de alocările făcute din fondurile CJ Vaslui. Primarii care au avut excedente bugetare au primit fonduri, însă comuna Crețești nu! Comuna Poienești a primit foarte mulți bani, în schimb 18 UAT-uri nu au primit niciun leu”, au susținut liberalii în plenul ședinței ordinare a CJ Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*