altex
National

Romsilva condamnă cu fermitate jignirile incalificabile și acuzațiile false lansate de fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea

   Regia Națională a Pădurilor – Romsilva condamnă cu fermitate jignirile incalificabile lansate în spațiul public la adresa instituției noastre și a colegilor noștri, de către fostul ministru al Fondurilor Europene, domnul Cristian Ghinea. De asemenea, acesta a lansat în spațiul public și o serie de dezinformări și informații false cu privire la Romsilva.

Miercuri, 21 decembrie a.c., într-o intervenție telefonică la un post de televiziune, a numit Regia Națională a Pădurilor – Romsilva ”locul unde se protejează mafia lemnului”, ”fabrică de pierdut bani”, ”instituție profund ineficientă și profund mafiotizată”, afirmând că Romsilva este complice cu hoții de lemne, iar angajații săi ”hoți”, ”mafioți” și membri ai unui ”grup de interese”.

Pentru corecta informare a publicului, facem o serie de precizări referitoare la declarațiile fostului ministru al Fondurilor Europene.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este administratorul pădurilor proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, nu proprietarul acestor păduri, cum a afirmat în mod fals fostul ministru, și asigură servicii silvice pentru încă un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Romsilva nu este finanțată de statul român, de la buget, ci dimpotrivă, în cei 32 de ani de existență a realizat, în fiecare an profit, numai în acest an acesta fiind de peste 500 de milioane de lei, ce mai mare parte a profitului net fiind vărsat, conform prevederilor legale, la bugetul de stat, până la 90% din acesta.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a investit și investește zeci de milioane de lei din veniturile proprii, în fiecare an, pentru creșterea gradului de mecanizare, achiziția de utilaje noi, performante, a adoptat măsuri pentru valorificarea superioară a lemnului prin sisteme de licitație electronică, care asigură toate condițiile de transparență și concurență. Mai mult, chiar în această perioadă, conducerea Romsilva a creat mai multe grupuri de lucru pentru a identifica măsuri de sporire e eficienței activității.

test

Fostul ministru a făcut și o comparație între numărul de angajați per hectar din cadrul administrațiilor silvice din Lituania și Estonia și cel din cadrul Romsilva, ca ”dovadă” a ineficienței Romsilva. Informăm publicul și pe fostul ministru al Fondurilor Europene că această comparație este complet deplasată, în condițiile în care Romsilva administrează nu numai cele 3,13 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului, dar asigură și servicii silvice pentru încă 1 milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate, administrează numeroase păstrăvării, fazanerii, depozite de produse lemnoase și nelemnoase și gestionează 242 de fonduri cinegetice la nivel național, majoritatea acestor activități fiind profitabile și aducând venituri suplimentare. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii și 4 depozite de armăsari, unde este păstrat patrimoniul genetic al cailor de rasă din România, aceste activități fiind generatoare de costuri.

În privința tăierilor ilegale, informăm publicul și pe fostul ministru al Fondurilor Europene că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, din proprie inițiativă, a certificat la cele mai înalte standarde internaționale managementul forestier pentru 80% din pădurile proprietatea publică a statului, iar anul viitor toate aceste păduri vor beneficia de certificarea internațională. Această certificare presupune audituri anuale, efectuate în teren, de către un prestigios organism de certificare din Marea Britanie, care verifică în teren respectarea standardelor internaționale de certificare. O instituție ”profund mafiotizată” și ”complice” nu ar fi demarat acest proces din proprie inițiativă. Mai mult, Romsilva efectuează anual zeci de mii de controale, o parte din ele cu organele de poliție și jandarmi, pentru depistarea tăierilor ilegale, depune mii de plângeri la organele de cercetare penală pentru infracțiunile silvice constatate și aplică mii de contravenții silvice. În ultimii ani, sute de ”mafioți”, ”hoți” și ”complici ai hoților”, așa cum a numit fostul ministru pe angajații Romsilva, au fost agresați de hoții de lemne, mulți din ei necesitând perioade de spitalizare, iar doi dintre colegii noștri au fost uciși de hoții de lemne. Datorită acestor măsuri, în ultimii ani fenomenul tăierilor ilegale a scăzut semnificativ, cel puțin în pădurile proprietatea publică a statului.

Nu negăm existența în continuare a tăierilor ilegale, nici a cazurilor punctuale în care unii angajați ai Romsilva s-au abătut de la lege, aceștia fiind sancționați conform legii, dar este incorect să acuzi in corpore o instituție și miile de silvicultori care își desfășoară onest meseria.

Tot în emisiunea respectivă, fostul ministru al Fondurilor Europene a lansat o informație falsă, că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva nu ar fi menționată explicit în Planul Național de Redresare și Reziliență. În realitate, Romsilva este menționată explicit în PNRR, iar fostul ministru al Fondurilor Europene chiar anunța public, în 19 martie 2021, că prin PNRR se va realiza ”o reformă profundă a Romsilva”.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, instituție strategică a statului, și-a manifestat deschiderea pentru idei și soluții pentru sporirea eficienței sale și nu respinge nicio reformă care își propune, în mod real, atingerea acestor obiective, un proces intern în acest sens fiind chiar acum în derulare. Însă condamnăm ferm jignirile adresate public de fostul ministru al Fondurilor Europene, tonul incalificabil folosit de acesta și dezinformările lansate în spațiul public la adresa instituției noastre și a miilor de silvicultori care-și desfășoară activitatea onest în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Ne exprimăm regretul că instituția noastră este folosită și denigrată în mod incalificabil și pe nedrept pentru obținerea de notorietate în spațiul public.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button