Home » Local » A fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea clădirii Școlii ”Episcop Iacov Antonovici”

A fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea clădirii Școlii ”Episcop Iacov Antonovici”

Sfârșitul de an vine cu încă o veste bună pentru municipiul Bârlad: a fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea clădirii Școlii ”Episcop Iacov Antonovici”, în vederea creșterii eficienței energetice a acesteia.
În acest scop, pe 22 decembrie, primarul Dumitru Boroș s-a deplasat la București, unde s-a întâlnit cu reprezentanții Companiei Naționale de Investiții.
”Iată că se concretizează încă un pas spre îmbunătățirea condițiilor de studiu din învățământul bârlădean. Traversăm o perioadă de reconstrucție a orașului, din multe puncte de vedere și, în ciuda piedicilor și neplăcerilor, veștile bune de-abia acum încep să vină. Recent, am avut o întâlnire cu conducerea și cadrele didactice de la Școala ”Antonovici”. M-a bucurat deschiderea și înțelepciunea cu care au privit subiectul relocării activității în perioada în care vor avea loc lucrările. Nu va fi ușor și nici prea plăcut să își desfășoare activitatea în alte locuri, dar cu toții știm că după cele câteva luni de disconfort, urmează zeci de ani în care nu va mai fi nevoie de niciun ban cheltuit inutil pentru întreținerea și reparația clădirii, a instalațiilor, ferestrelor, ușilor, acoperișului etc. În plus, orașul nu va mai cheltui sumele uriașe din prezent pentru asigurarea căldurii în timpul iernii”, a declarat primarul Dumitru Boroș.
Proiectul ”Creșterea eficienței energetice a Școlii «Ep. I. Antonovici» are o valoare de 1.178.815 euro, respectiv 5.802.952,60 lei (fără TVA).
Printre cele mai importante lucrări ce vor fi executate:
– lucrări pentru eficientizarea energetică a pereților exteriori, a ferestrelor și ușilor, a acoperișului, a pardoselilor;
– vor fi montate sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald care vor permite, însă, iluminarea și încălzirea naturală a spațiilor pe timp de iarnă.
– vor fi montate panouri fotovoltaice
– lucrări la instalația electrică, prin introducerea unui sistem de iluminat economic (cu becuri led și sensor de prezență – în grupurile sanitare);
– lucrări pentru instalația de ventilare, ce constau în introducerea unui sistem descentralizat de ventilație cu recuperarea de căldură, câte un echipament în fiecare sală de clasă, asigurând astfel un aer proaspăt în clădire.
La Școala ”Antonovici” învață în prezent 900 de elevi.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*