Home » Administratie » Peste 10 ani, toți vasluienii vor avea apă de calitate la robinet și canalizare

Peste 10 ani, toți vasluienii vor avea apă de calitate la robinet și canalizare

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a precizat că semnarea marelui program de apă și canal este un pas consistent în rezolvarea alimentarii cu apă potabilă de calitate, precum și în dezvoltarea sistemului de canalizare în comunitățile locale.

„Chiar dacă dimensiunea financiară a contrcatului este foarte mare, aceasta nu înseamnă că vom rezolva toate problemele de apă și canal. Localitățile cu un număr mai mic de 2000 de locuitori trebuie să caute programe de finanțare și în acest fel să avem canalizare în tot județul. Un orizont de 10 ani este un orizona rezonabil să putem implementa acest proiect. Sper că va exista energia, determinarea necesare și resursele pentru a face ca acest sistem”, a spus Dumitru Buzatu.

Tot mai multe localități din județul Vaslui au rămas, în ultimii ani, fără apă potabilă, din cauza secetei severe și prelungite. UAT-urile nu au sisteme de alimentare proprii și, astfel, populația și animalele primesc apă cu ajutorul rezervoarelor. Cum bugetele locale nu dispun de bani pentru investiții, programul de apă și canal finanțat de UE este sigura soluție pentru rezolvarea problemei. Cu o valoare de 274 milioane de euro, proiectul înglobează 47 de UAT-uri.

Strategia de implementare a proiectului prevede în studiul de fezabilitate ca sistemele de alimentare cu apă din orașe să fie extinse către comunitățile din mediul rural. Prin această centralizare, nu va exista în fiecare comună un sistem propriu de alimentare cu apă, lucru care va conduce la o mai bună gestionare a serviciului public.

Spre exemplu, din sursa Vaslui vor fi alimentate cu apă mai multe UAT-uri: Muntenii de Jos, Lipovăț, Muntenii de Sus, Tanacu, Văleni, Ferești, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Bălteni, Delești, Cozmești, Oșești, Ivănești și Pungești. La fel se va îmtâmpla și cu sistemele de alimentare din Huși, Negrești, Codăești, Bârlad, Rebricea, Miclești, Murgeni, Iana, care vor alimenta cu apă potabilă mai multe UAT-uri.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*