Home » National » Premieră pentru Statele Unite. Femeile vor putea cumpăra pilule pentru avort direct din farmacie

Premieră pentru Statele Unite. Femeile vor putea cumpăra pilule pentru avort direct din farmacie

Pastilele pentru întreruperea sarcinii se vor vinde în farmaciile din Statele Unite, au anunţat marţi oficiali din domeniul sănătăţii, potrivit AFP. Măsura ar putea extinde semnificativ accesul la avort după decizia Curţii Supreme a SUA din 2022 de a nu mai garanta dreptul femeilor la întrerupere de sarcină. Pentru a obţine aceste pastile, care anterior erau disponibile doar la câteva farmacii online sau de la medici sau clinici autorizate, va fi nevoie de prescripţie medicală.

Decizia Curţii Supreme nu scoate în afara legii avorturile, dar trimite Statele Unite în situaţia în care se aflau înainte de „Roe versus Wade”, când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu. Potrivit experţilor, pastilele avortive sunt deja folosite în mai mult de jumătate din procedurile de întrerupere a sarcinii din Statele Unite. Ele se află din ce în ce mai mult în centrul bătăliei politice şi juridice pentru dreptul la avort.

Decizia FDA a fost salutată de Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU). „Suntem încântaţi că FDA a extins accesul farmaciilor la acest medicament sigur şi eficient, uşurând astfel una dintre sarcinile inutile ale agenţiei asupra pacientelor care utilizează mifepristona”, a declarat Julia Kaye, avocat al ACLU Reproductive Freedom Project.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*